Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola pesticida
  • 15.11.2023. 07:30

Kako skladištiti pesticide? Evo nekoliko pravila i preporuka

Završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Čemu posvetiti najveću pažnju?

Foto: Depositphoto/igor_bastrakov
  • 565
  • 56
  • 0

Suvremena poljoprivreda se teško može zamisliti bez pesticida, a to sa sobom nosi određene rizike. Upotrebljavaju se za zaštitu biljaka od pojave bolesti i napada štetnika. Njihovo otrovno djelovanje ne iskazuje se samo na ciljane organizme i zbog toga su potencijalna opasnost. Mogu biti u različitim formulacijama (stanjima): tekući, praškasti, granulirani, plinoviti.

Završetkom zimskog tretiranja voćaka i zaštite ozimih žitarica i uljarica prestaje njihova upotreba do nove sezone. Neophodno je uskladištiti preostale i kupljene pesticide.

Oprez!

Najveću pažnju treba posvetiti da djeca ili životinje ne mogu doći u kontakt s ovim preparatima i njihovom ambalažom. Prostor ili ormar moraju biti zaključani. Sva pakiranja pregledati jesu li dobro zatvorena, koji je datum trajanja, da li im je odobrenje još uvijek važeće. Obično je rok trajanja dvije godine ako se skladište u optimalnim uvjetima.

Pripazite da je mjesto gdje ih držite suho, čisto, uredno, prohladno, ali da ne postoji mogućnost smrzavanja jer to može utjecati na pucanje ambalaže i curenje tekućih preparata, izmjenu strukture i druge promjene. Optimalna temperatura za čuvanje je između 5 i 15ºC. Pod treba biti od čvrstog materijala kako bi spriječio otjecanje iscurjele tekućine u zemlju.

Neophodno je da imate aparate za gašenje eventualnog požara, pijesak i kemijska veziva za sakupljanje prolivenih tekućina, kao i kante.

Što dalje od...

Ne smiju se držati u istom prostoru s hranom, životinjama, gnojivom, gorivom, vapnom, sjemenskim i sadnim materijalom. Sve što bi moglo stvoriti iskrenje ne smije biti u blizini.

Poljoprivredna mehanizacija ne smije biti u istom prostoru jer može doći do njenog oštećenja u slučaju prolijevanja i prosipanja pesticida. Problematično je što mehanizacija ima gorivo, ulje i druge lako zapaljive tvari.

Obavezno je imati deklaraciju i uputstvo, kutiju s prvom pomoći, filtere za disanje. Kako ne bi došlo do zabune, neophodno je da imate točan popis preparata.

Prema propisima Europske unije, izvan vodozaštitnih područja u odgovarajućim ormarima bez dozvole se može uskladištiti ukupna količina do 200 kg.

Prostor mora imati dobru ventilaciju jer svaki od preparat ispušta u zrak određene tvari. Ventilacija neće dopustiti povećanje njihove koncentracije u zatvorenom prostoru.


Tagovi

Pesticidi Skladištenje Skladištenje pesticida Čuvanje pesticida Mjesto za pesticide Rok trajanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled