Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje ljeti
  • 22.06.2023. 07:30

Kako spasiti brak: Zalijevati vodom iz kante ili iz šlaufa?

Muž bi zalijevao vrt sa šlaufom i vodom iz bunara, a žena ne. Kažu, napeto im je. A kako "spasiti" i brak i biljke, evo nekoliko savjeta

Foto: Depositphotos/macor
  • 5.048
  • 281
  • 1

Ljeto je i kalendarski počelo, temperature ga opravdavaju, kiša je ponegdje opet na vidiku, ali ima i područja gdje je već sada potrebno zalijevati biljke. Posebno ako su svježe posađene ili niste među onima na čiji je vrt posljednjih mjesec dana pala ogromna količina oborina. 

Svake godine se postavlja isto pitanje, s kakvom vodom i u koje doba dana zalijevati. A da odgovor nije ni malo jednostavan, dokazuje nedavna objava na Facebook grupi "Od našeg grunta do vašeg stola". 

Pomagajte, napeto je

"Pozdrav, dilema između mene i muža, on bi zalijevao vrt sa šlaufom, ja ne. Kako Vi zalijevate, samo kod korijena ili prskate po biljkama? Pomagajte jer je napeto", napisala je članica nakon čega su uslijedili brojni komentari i savjeti

Pa tako jedni zalijevaju s odstajalom vodom, pod korijen jer inače plamenjača ne gine, drugi savjetuju da se paprika može zalijevati i po lišću, treći pak preporučuju montiranje roto prskalice na bunar koja zalijeva u ranim jutarnjim ili večernjim satima. 

E, ovaj je komentar izazvao najburniju raspravu jer ispada da je upravo to muževa namjera, a kako bi olakšao posao zalijevanja. No, ubrzo su se javili oni koji upozoravaju na plamenjaču u takvim uvjetima. 

Ne navodnjavaju se sve biljke jednako

Zaista, primjena prskalica je efikasna, ali ima i dosta mana. Od kapi na površini listova nastaju ožegotine, a suvišna vlaga na površini biljaka je okidač za pojavu biljnih bolesti na listovima i plodovima.

Također, ne vole sve biljke jednak način navodnjavanja.

Kulture poput rajčice, paprike i patlidžana najbolje je navodnjavati kapanjem ili zalijevanjem uz korijen jer im je potrebna veća količina vode u tlu, a na taj se način ne vlaže nadzemni dijelovi i manje je vlage u zraku koja pospješuje razvoj bolesti. Kupusnjače, zelena salata i krastavci zahtijevaju vlagu u tlu i zraku, te se preporuča njihovo zalijevanje kišenjem.

Za zalijevanje treba izbjegavati najtoplije dijelove dana i obavljati ga vrlo rano ujutro ili uvečer, pri zalasku sunca što je ovih dana oko 20.40 sati, ne ranije. 

Voda za zalijevanje ne smije biti vrela, pregrijana. Ako stoji cijeli dan na Suncu, prije zalijevanja ju razblažite s hladnom. Također ne treba biti ni previše hladna, direktno iz bunara, posebno ne u slučaju ako je prskalica instalirana na bunarsku vodu. 

I količine vode ovise o biljnoj vrsti. Neke imaju dublji korijen i snabdijevaju se vlagom iz dubinskih dijelova, a druge plići te ih je potrebno češće zalijevati.

Ako ste propustili: Zalijevanje povrća - kako to voli rajčica, a kako paprika, krastavci?

U zadržavanju vlage u tlu će vam pomoći malčiranje, odnosno prekrivanje tla oko biljke slamom, travom, lišćem i drugim materijalima, a kod pojedinih kultura i nagrtanje.

Nadamo se da će gruntovčanka naći kompromis sa svojim suprugom na dobrobit i njihovog vrta i braka.   

A kako vi zalijevate, pišite nam u komentarima ispod teksta. 


Tagovi

Kako spasiti brak Zalijevanje ujutro Zalijevanje navečer Odstajala voda Voda iz bunara Roto prksalica Zalijevanje po lišću Plamenjača Zalijevanje ljeti Zalijevanje uz korijen


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]