Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktorski priključci
  • 04.12.2023. 07:30

Kako spremiti priključke tijekom zime?

Najveća opasnost tijekom zime prijeti od pojave hrđe. Što je potrebno napraviti da zaštitimo mehanizaciju?

Foto: Depositphotos/Dimid_86
  • 3.063
  • 191
  • 1

Najpogubnije za traktorske priključke je da ih ostavimo na dvorištu izložene vremenskim utjecajima. Idealno bi bilo da imate garažu ili bar nadstrešnicu, a u nedostatku objekata koriste se namjenske cerade.

Obavite čišćenje i neophodne popravke

Kako bi spriječili pojavu hrđe, smrzavanje tekućina i drugih pojava koje nepovoljno djeluju na njihovo funkcioniranje, potrebno je sve očistiti. Biljni ostaci privlače štetnike, posebno glodavce koji mogu oštetiti dijelove, gristi kablove. Najveća opasnost su za strojeve koji se koriste za košenje i obradu trave, sijačice, berače, vadilice, jer je na njima najviše poljoprivrednih ostataka koji su njima hrana.

Priprema i čuvanje traktora zimi - što s gorivom i akumulatorom?

Uklanja se zemlja i druge nečistoće. Za čišćenje je najbolje koristiti komprimirani zrak i perače za pranje pod tlakom. Pomoću njih možemo očistiti teško dostupna mjesta. Prilikom čišćenja pazite da ne očistite spojke ili brtve ili dihtunge. Provjerite u kakvom su stanju gume, treba li ih zamijeniti te tlak u njima. Zamijenite ulja, dotrajale, pohabane i oštećenje dijelove, podmažite kardane. Prije skladištenja obavite sve popravke i potreban servis.

Hrđa je najveća prijetnja

Jednostavniju mehanizaciju, poput prikolica i utovarivača, možemo uskladištiti ispod nadstrešnica. Kao i ostalu, potrebno ih je očistiti i oprati. Pregleda se u kakvom su stanju hidraulične cijevi, ispravnost električnih kabela, pregleda se funkcionira li sve. Podmažite ležajeve kotača. Kako bi se rasteretili klipovi, sanduk se osloni na drvo ili odgovarajuće podloge. U slučaju da ih ostavljamo vani, prekrivamo ih ceradom ili najlonom kada se osuše od čišćenja i pranja.

Priključci za obradu zemlje stradaju od hrđe i potrebno ih je zaštititi antikorozivnim mastima. Lemeši i plužne daske se premazuju mastima ili iskorištenim hidrauličnim uljem. Podmažite sve ležajeve, zatvorite hidraulična crijeva. Provjerite sve vijke jesu li zategnuti. Tijekom skladištenja radni elementi poput plugova i tanjurača trebaju biti na tvrdoj podlozi.

Priključke koje koristimo za tretiranje usjeva i razbacivanje gnojiva je potrebno dobro očistiti i oprati. Tvari koje razbacuju imaju izuzetnu nagrizajuću prirodu. 


Tagovi

Traktor Traktorski priključci Čuvanje traktorskih priključaka Zimovanje traktorskih priključaka Cerada za priključke Pranje priključaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]