Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezimljavanje insekata
  • 04.10.2023. 07:30

Kako spriječiti smrdljive martine da ulaze u kuću?

Smrdljivi martini se sve više zavlače u zatvorene prostore gdje planiraju prezimiti. Možemo li ih spriječiti u tome?

Foto: Depositphotos/352533164
  • 2.632
  • 142
  • 0

Noći postaju sve hladnije, uskoro će i dani, pa većina insekata traži skloništa u kojima će prezimiti. Izuzetak nisu ni smrdljive stjenice znane i kao smrdljivi martini. Toplina naših kuća, stanova i drugih objekata ih privlači, što nije dobro, najviše iz higijenskih i zdravstvenih razloga jer mogu izazvati alergije.

Privlači ih toplina

Veliki broj vrsta možete naći u svom domu, a prednjače zelena i smeđa mramorasta stjenica. Tijekom cijele godine s njima smo se borili u vrtovima, plastenicima, cvijetnjacima, voćnjacima. Mogu imati više generacija tijekom sezone, a neke vrste mogu položiti i do 400 jaja u jednoj generaciji. Imaju mali broj neprijatelja i prirodnih antagonista. U tome je ključ njihove brojnosti.

Najviše ih ima u objektima koji su okruženi zelenilom. Osim toga, u gradovima nema ili je vrlo malo njihovih prirodnih boravišta. Često ih u stambenim mjestima nalazimo iza namještaja, u blizini kućanskih aparata, radijatora.

cds
Smrdljivi martini rade štetu i na povrću (Foto: K.Rastija)

Ne vole jake mirise

Jedina preventivna mjera koja efikasno sprječava njihov ulazak je postavljanje mrežica na prozore ili komarnike.

No, ako vam ne smeta, možete iskoristiti moć mirisa češnjaka, jer njega nikako ne vole. Glavice rasporedite po prostorijama, najviše u blizini prozora. Pojedine češnjeve zgnječite i stavite ih s vanjske strane prozora.

Možete napraviti pripravak od češnjaka i crvenog luka. Od svakog uzmite po 30 grama, prelijte jednom litrom vode i kuhajte. Ostavite 15 minuta da ključa. Nakon toga otvorite prozor, jer će ih miris čaja otjerati iz prostorije.

Sapunicom kalijevog sapuna možete poprskati balkon ili terasu, kao i otopinom češnjaka ako vam ne smeta miris.

Uzgajajte mentu ili mačju metvicu, jer ne vole ni njen miris.

Smrdljivim martinima u ovo doba godine ne odgovaraju intenzivno žuta i zelena boja.

Postoje i mnogobrojni gotovi pripravci na bazi biljaka koji imaju repelentnu ulogu, odnosno svojim mirisom ih odbijaju. Dovoljno je da balkone, terase i okvire prozora i vrata poprskate takvim sredstvima.


Tagovi

Smrdljivi martin Smrdljiva stjenica Kako otjerati Preventivna mjera Mirisi Suzbijanje smrdljivog martina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.