Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 22.12.2023. 18:00

Kako stoje cijene žitarica u odnosu na prošli tjedan?

Kraj godine burze su dočekale sa stabilnim cijenama. Trgovanje je slabije.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 3.393
  • 197
  • 1

Kraj godine donio je stabilnost na tržištu, bez naglih promjena. U 2023. godini mnogobrojni faktori su utjecali na cijene žitarica i uljarica, a presudan su bile vremenske prilike.

Sada su sve oči uprte u nebo nad Brazilom i očekivanje uvjeta za sjetvu kukuruza u veljači. U Argentini ona napreduje, a uvjeti su poslije nedavnih padalina dobri. Međutim, višak vlage je ugrozio žetvu nekih kultura.

Stanje na burzama

Cijene pšenice su pale za više od 80 eura/t od početka godine.

U petak u 13 h na pariškom Matif-u pšenica je koštala 221 euro/t. Blagi pad u odnosu na prošli tjedan zabilježila je cijena kukuruza na 198,50 eura/t, dok je uljana repica imala blagi porast na 429,75 eura/t.

Cijena pšenice na pariškoj burzi: 

Promet je i preko Atlantika bio slab. Na čikaškom CBoT-u za tonu pšenice je trebalo izdvojiti 204,60 eura za ugovore iz ožujka. I ovdje je kukuruz imao blag rast cijene na 169,11 eura/t. Soja je blago pala na 433,34 eura/t.

Manje pšenice, više kukuruza u EU

Analitičari u Grains Strategies su procijenili globalnu žetvu pšenice u novoj sezoni na 768,8 milijuna tona u usporedbi sa 745,3 u tekućoj. U Europi bi trebalo biti jedan posto manje pšenice.

Veća konkurentnost žitarica iz Sjeverne Amerike i rast izvoza iz Ukrajine u treće zemlje će utjecati na izvoz iz Europske unije u tržišnoj 2024/2025 koja se trenutno procjenjuje na 30,9 milijuna tona što je manje u odnosu na 2023/2024. sezonu.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cijene kukuruza na pariškoj burzi:

U idućoj sezoni očekuju da će svjetska berba kukuruza iznositi 1.184,2 mil. t, što je samo 1,6 mil. t manje od rekordnog rezultata prethodne godine. Očekuje se povećanje uzgoja u EU s 8,5 mil. ha u 2023. na 8,7 mil. ha u 2024. To znači da bi se proizvodnja mogla povećati sa 61,2 mil. t na 63,5 mil. t.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena soje Cijena kukuruza Cijena uljane repice Stanje na burzama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda