Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 09.11.2023. 10:30

Kako stojimo s objavom natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je nove podatke o tome koliko je jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Karolina Rastija
  • 3.797
  • 229
  • 0

Do sada je 295 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u pripremi je 65 novih javnih natječaja.  

"Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro je od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs. I zbog navedenog jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti njegova korištenja", navode iz Ministarstva. 

Kako podsjećaju, Zakon propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno propisanim rokovima, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

"Mi smo nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisali tri natječaja, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 20 JLS-ova. U odnosu na zadnje izvješće objavljena su dva natječaja za zakup, a šest novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje", navode. 

U cilju ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kažu, aktivno se surađuje s jedinicama lokalnih samouprava - održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite svezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama. Također, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te će u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.


Tagovi

Zakup Poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Jedinice lokalne samouprave Javni natječaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda