Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 07.01.2024. 18:00

Kako utvrditi brojnost glodavaca na njivama i kada je ona alarmantna?

Od njihove brojnosti tijekom jeseni i zime ovisi napad i štete tijekom poljoprivredne sezone

Foto: Depositphotos/AlexBush
  • 753
  • 57
  • 0

Veliku štetu i gubitak prinosa mogu uzrokovati glodavci. Od brojnosti tijekom jeseni i zime ovisi kakva će biti njihova populacija u vegetaciji.

Blaga jesen im je pogodovala, ali učestale oborine zimi nisu. Većina poljoprivrednih površina je bez snijega, a na mnogim je kasnila berba što je značilo više hrane za njih. Puno ih je više na rubovima parcela gdje su živice, blizina šuma, pašnjaka, u voćnjacima i vrtovima koje se ne oru.

Koji broj miševa je alarmantan?

Postoje razne metode za utvrđivanje brojnosti poljskih miševa, a na poljima i travnjacima se često koristi brojanje aktivnih rupa. Na površini od 250 m² zatvore se sve aktivne rupe. Poslije 24 sata prebroje se otvorene. One su pokazatelj aktivnosti miševa, jer moraju izaći u potrazi za hranom.

Otvorene rupe su pokazatelj aktivnosti miševa (Foto: Depositphotos/phototrip)

Brojnost populacije se izračunava po formuli:

otvorene (aktivne) rupe/250 m² x 16

Kontrolni prag se kreće od 80 do 128 miševa/ha. Zimi je veći nego u ljetnim mjesecima.

Upotreba kukuruznog brašna

Za brojanje aktivnih rupa možemo iskoristiti kukuruzno brašno. Sve identificirane rupe se posipaju brašnom, a sljedećeg jutra se promatra je li bilo promjena. Ova metoda se koristi i za druge glodavce, ali je možemo primijeniti po vedrom danu i kada zemlja nije previše vlažna, jer brašno upija vodu.

Ako utvrdimo jednu aktivnu rupu na 100 m², to znači da ih je 100 na 1 ha. Kako se u jednoj rupi nalazi jedan do četiri miša, to nam je znak da na parceli može biti prisutno i do 400 miševa.

Kartoni za žvakanje

U suvremenoj poljoprivredi se dosta koriste i kartoni za žvakanje koji su vrlo praktični i jednostavno se postavljaju. Uzme se karton površine 10x10 cm i označe polja od 1 cm², najbolje bijele boje. Natapaju se netoksičnom tvari koja daje kartonu okus maslaca od kikirikija, uljem repice ili lanenih sjemenki, što je glodavcima ukusno. Koriste se kada nema oborina i lako ih je postaviti. Presaviju se po sredini i čavlom pribiju za stup na visini 20 do 30 cm. Gornji dio treba biti pod kutom od 45 stupnjeva, kao krov.

Na temelju broja ugriza može se odrediti brojnost populacije, a oblika zagriza i vrsta glodavca. Karton se ostavi na polju tijekom noći kada ne pada kiša, a zatim se pregleda.

Ako tijekom noći pojedu 10 označenih kockica, to je znak da je prisutna značajna populacija miševa. Izražen problem imamo kada je pojedeno 20 označenih kockica kartona.


Tagovi

Miševi Stanje usjeva Glodavci Štakori Glodavci na poljima Utvrđivanje broja glodavaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje