Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 24.12.2023. 09:00

Kako visoka razina mikotoksina utječe na krave, svinje i brojlere?

Zbog kiša koje su pale neposredno prije žetve u sjevernoj i zapadnoj Europi žetva je kasnila. To je stvorilo idealne uvjete za razvoj opasnih plijesni i mikotoksina. Kakav će to utjecaj imati na vrste i skupine životinja?

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 1.447
  • 154
  • 0

Na temelju stručnog laboratorijskog testiranja više od 900 uzoraka žitarica i 200 novih uzoraka krme, tvrtka Alltech objavila je Pregled europske žetve 2023. u kojem daje sve informacije koje će biti potrebne da se utvrde potencijalni izazovi i donesu odluke o hranidbi žitaricama i silažom tijekom sljedećih mjeseci.

"Ove su informacije posebno važne u 2023. godini. Iako su tijekom ove vegetacijske sezone u Europi popustili ekstremni sušni uvjeti kakvi su vladali u protekle dvije do tri godine, zbog kiša koje su pale neposredno prije žetve u sjevernoj i zapadnoj Europi ona je kasnila. To je stvorilo idealne uvjete za razvoj opasnih plijesni i mikotoksina", ističu iz ove tvrtke.

Ječam, dodaju, pokazuje najveći rizik od svih strnih žitarica, s prosječno šest mikotoksina po uzorku. Općenito, problemi s njima u kukuruzu manji su 2023. nego posljednjih godina. Međutim, još uvijek postoje manje regije s većim rizikom u srednjoj i južnoj Europi.

Rizik od mikotoksina veći nego prijašnjih godina

Rezultati za kukuruz

Što se tiče kukuruza, vrijeme uzimanja uzoraka je bilo od 1. rujna do 15. studenog, a prosječan broj testova po uzorku je 3,4. Rezultati pokazuju kako su otkriveni mikotoksini s najvećim rizikom zearalenon, deoksinivalenol, T2-HT2 toksini te okratoksini. Pitanje je kakav će to utjecaj imati na vrste i skupine životinja?

Alltechovi stručnjaci smatraju kako bi to moglo dovesti do promjena u proizvodnji mlijeka, za -0,108 litara po kravi dnevno te za 15,61 posto promjene u broju somatskih stanica kod mliječnih krava. I kod tovnih svinja dolazi do promjena, točnije prosječni dnevni prirast bi mogao pasti za 39,34 grama na dan.

Kod brojlera bi se ova promjena ogledala u promjeni stope konverzije hrane i to za 1,53 posto.

Rezultati za ječam

Kod ove žitarice pronađeni su najrizičniji mikotoksini trihoteceni tipa B, nova grupa te trihoteceni tipa A. Zanimljivo je što je u 97 posto uzoraka pronađeno njih dva ili više te je njihov prosječan broj u uzorku šest.

Kako će se to odraziti na mliječne krave, svinje u tovu te brojlere, pogledajte u sljedećem grafu.

Rezultati za pšenicu

Najrizičniji mikotoksini koji su pronađeni u ispitivanju su trihoteceni tipa B, ostali mikotoksini plijesni iz roda Penicilium i trihoteceni tipa A. U čak 90 posto uzoraka pronađeno je dva ili više mikotoksina. 

Kod mliječnih krava može dovesti do 14,28 posto povećanja somatskih stanica, kod svinja u tovu pad od visokih 15,8 grama na dan u prosječnom dnevnim prirastu, dok kod brojlera ovi se mikotoksini mogu očitovati u 1,51 posto u promjeni stope konverzije hrane.

Rezultati za voluminoznu krmu (travna silaža, kukuruzna silaža i slama)

Najrizičniji su ostali mikotoksini plijesni iz roda Penicilium, trihoteceni tipa B i trihoteceni tipa A, dok je, objavljeno je u izvješću, u 91 posto uzoraka pronađeno dva ili više mikotoksina. Došli su do podataka kako to može utjecati na pad od 0,8 litara mlijeka po kravi dnevno te porast broja somatskih stanica za 114,96 posto.

Stručnjaci ističu da mikotoksini ne predstavljaju samo rizik za zdravlje životinja i profitabilnost proizvodnje. Naime, kombinirajući podatke o mikotoksinima s utjecajem na zdravlje i performanse životinja, oni doprinose i ukupnom ugljičnom otisku poljoprivredne proizvodnje - što je veći opseg problema, on ima i veći učinak. Koristeći modele ugljičnog otiska koje je razvio Alltech E-CO2, možemo predvidjeti što određene razine rizika od mikotoksina mogu značiti u smislu povećanog utjecaja na okoliš.

Prikaz niže predstavlja utjecaj na prosječnu europsku mliječnu farmu.

Alltech smatra da se učinkovito upravljanje mikotoksinima temelji na sagledavanju problema u cijelosti, od farme do tvornice stočne hrane i od procjene rizika do upravljanja hranom. Ključno je razumjeti razmjere problema te poduzeti prave korake za ublažavanje štetnih učinaka na performanse životinja, učinkovitost proizvodnje i sigurnost hrane.

Za dodatne rezultate i savjete o povećanju učinkovitosti hranidbe i proizvodnje obratite se Alltechovom timu na jedan od niže navedenih kontakata, a cjelovito izvješće o europskoj žetvi pronađite u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Alltech Hrvatska Mikotoksini Pregled europske žetve Žetva 2023. Mikotoksini u kukuruzu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr