Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar i zagađenje
  • 20.06.2024. 14:30

Katastrofalni požar na zaprešićkom odlagalištu otpada, zvuči poznato?

U požaru na terenu za zbrinjavanje otpada tvrtke Ekoflor nije bilo ljudskih žrtava. I to je jedina dobra strana ove katastrofe čije će se ekonomske štete još zbrajati, a za one ekološke nećemo nikad niti doznati.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
  • 262
  • 76
  • 0

Županijski centar 112 zaprimio je prijavu o požaru na odlagalištu otpada tvrtke Ekoflor, sinoć oko 18:57 h. Veliki gusti dim tijekom predvečerja vjetar je nosio u pravcu naselja Bistra, Zabok, Jakovlje, pa preko Medvednica u rubne dijelove Zagreba. Na dijelovima je Zagrebačka gora bila zacrnjena oblakom dima kao pred prijeteću oluju.

Stanovnici su sinoć i jutros dobili obavijest od službe za uzbunjivanje putem mobitela da ne borave bez potrebe vani, te da zatvore vrata i prozore.

Požar je ugašen, smrad i dalje prisutan

Na današnjoj konferenciji za medije objavljeno je da je požar nakon cjelonoćne drame uspješno ugašen. Prema službenom izvješću, gasilo ga je preko 200 vatrogasaca s 50 vozila, a bili su pozvani vatrogasci i iz ostalih županijskih postrojbi, pa su tako požar osim zaprešićkih vatrogasaca gasili vatrogasci iz Samobora, Vukovog Sela, Svete Nedjelje, Bistre, Strmca, Rakitja i Zdenaca Brdovečkih. U ispomoći su sudjelovali i vatrogasci iz JVP-a Grada Zagreba i DVD-a Grada Zagreba sa svojim cisternama.

Razgrtanje preostale tinjajuće plastike je u tijeku, ali odgovorni izjavljuju da opasnosti više nema. Smrad se osjetio tijekom noći i ujutro u predjelima općine Jakovlje i čak Donjoj Stubici. Kako je vjetar od sinoć mijenjao smjer, odnosi vodenu paru i mirise s požarišta pa se onima osjetljivima na mirise i astmatičarima preporučuje nošenje maske. No, javnost je uvjeravana da u zraku nema štetnih tijela.

Jutros su djelatnici Zavoda za mjerenje kvalitete zraka pri Zavodu za javno zdravstvo proveli mjerenje kvalitete zraka u Novakima Bistranski, te u Zaprešiću na tri lokacije. Neposredno oko požarišta, u blizini škola i na području Kalamira, kvaliteta zraka je prema riječima zamjenika gradonačelnika Zaprešića odlična i ljudi se mogu normalno kretati. Međutim. ipak je preporučeno prije konzumacije detaljno oprati voća i povrća iz vrtova i voćnjaka. Voda je zadovoljavajuće kvalitete jer je u zatvorenom sistemu na koji dim nije mogao utjecati.

Javnost postavlja pitanja

Sinoć je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izašao na teren, dajući općenite odgovore na novinarska pitanja o požaru, no veliki broj pitanja ostao je visjeti u zraku.

Kako je moguće da takav objekt sa zapaljivim materijalima dobije uporabnu dozvolu ako nema funkcionalnu hidrantsku mrežu. Zašto je nestalo struje tijekom noći u dijelovima Zaprešića i okolnim naseljima? Kako je inspekcija nedavno mogla utvrditi da je sve po zakonu? Kako zrak može biti u redu, ako smrdi? Čemu stanovnici uopće odvajaju otpad, ako na kraju sve izgori u brojnim požarima odlagališta u Zagrebu, Osijeku, Zaprešiću, Jakuševcu i otrovne se čestice oslobode u atmosferu?

Prvi rezultati analize tla i hrane nakon požara u Osijeku - zdravstveni rizik ne postoji?

Na traženje grada Zaprešića, prije par mjeseci obavljen je inspekcijski nadzor na istom odlagalištu, te u dopisu Državnog inspektorata od 27.10.2023. stoji sljedeće: "Na nadziranoj lokaciji utvrđeno je da zatečena količina otpada ne prekoračuje količine privremeno uskladištenog otpada kojeg je u jednom trenutku dopušteno držati na lokaciji gospodarenja otpadom.“ Očito ovim inspekcijskim nadzorom nije obuhvaćena hidrantska mreža, ali zahvaljujući hrabrim članovima vatrogasnih službi na terenu, izbjegnuta je daljnja šteta.

 

Tagovi

Zaprešić Ekoflor Požar Gori plastika Eko incident


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.