Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicija
  • 25.09.2013. 10:51

Kina "kupuje" ukrajinsko zemljište?

Kina od Ukrajine "kupuje" tri milijuna hektara zemlje za nove farme, što je čak pet posto ukupne površine Ukrajine i devet posto obradive zemlje koju ta zemlja posjeduje

Foto: RGBStock.com
  • 862
  • 84
  • 0

Zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, doznaje se kako Kina od Ukrajine "kupuje" tri milijuna hektara zemlje za nove farme, što je čak pet posto ukupne površine Ukrajine i devet posto obradive zemlje koju ta zemlja posjeduje, prenosi B92.net. Nevjerojatan ekonomski rast, veća kupovna moć i činjenica da se kineska sela i njive sve većom urbanizacijom mijenjaju u modernija naselja, ponukali su kinesku vlast da razmišlja pola stoljeća unaprijed. Tako je sklopljen ugovor o leasingu s Ukrajinom prema kojem će u prvoj tranši Kina dobiti 100.000 hektara zemlje, a u sljedećih 50 godina će se površina uvećavati.

Kineska "ukrajinska farma" će tako do 2063. godine biti veličine Belgije. Kako prenosi business.hr, zemlja će biti upotrijebljena dijelom za usjeve, a dijelom za uzgoj svinja. Sve što se proizvede, biti će prodano kineskim državnim kompanijama po povoljnim cijenama. Koliko dogovor Kine i Ukrajine vrijedi - još se ne zna, ali pretpostavlja se da je samo početni dio vrijedan bar oko 2,6 milijardi dolara, uz obećan kredit za razvoj poljoprivrede Ukrajini.

Ova kineska investicija je uvjerljivo najveća ovog tipa, dosad je rekorder bio Egipat, sa 800.000 hektara kupljenih od Ugande 2008. godine.

Sporazum o zakupu su, kako navodi kineski list, potpisale kineska kompanija Xinjiang Production i Construction corps. i ukrajinska kompanija KSG. Ukrajinci su, s druge strane, priopćili da ne znaju ništa o navodnom sporazumu, a direktor KSG-a, Sergey Kasyanov, objasnio je da je riječ o nesporazumu. "Nećemo prodati zemljište ili ga izdati u zakup ili podzakup Kinezima. Projekt se odnosi na zajedničko planiranje te instaliranje sustava za navodnjavanje na tih tri milijuna hektara", izjavio je Kasyanov, time potvrđujući potpisivanje neke vrste ugovora između te dvije zemlje, a u svrhu suradnje i zajedničkih aktivnosti.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Kina Ukrajina Farme Obradive površine Xinjiang Production Kupnja KSG Uzgoj svinja Usjevi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."