Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začarani krug
  • 18.09.2024. 18:00

Klimatske promjene mogu pogoršati utjecaj poljoprivrede na okoliš

Stručnjaci napominju kako će negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš gotovo sigurno biti pogoršan klimatskim promjenama, no imaju i prijedloge rješenja

Foto: Shutterstock/Vladimir Kayukov
  • 182
  • 34
  • 0

Kako klimatske promjene jačaju, vjerojatno će se povećavati i negativan utjecaj poljoprivrede na okoliš. Globalni pregled istraživanja o povezanosti klime i poljoprivrede objavljenom u časopisu Science ukazuje na to da bi mogle prisiliti poljoprivrednike na usvajanje praksi koje bi u konačnici pogoršali njezin utjecaj na okoliš, prenosi Science Daily.

"Važno je prepoznati da će utjecaj poljoprivrede na javno zdravlje, od uporabe pesticida do kvalitete vode, gotovo sigurno biti pogoršan klimatskim promjenama," objasnio je izvanredni profesor znanosti o okolišu na Columbia Mailman School of Public Health i koautor rada, dr.sc. Lewis Ziska

Utjecaj na poljoprivredu

Autori naglašavaju da su emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede danas 18 puta veće nego 1960-ih. Stoga je ključno, kažu, smanjenje emisija, uz očuvanje visokih prinosa, za ublažavanje štete i zaštitu opskrbe hranom. U tu svrhu, istraživanje identificira poljoprivredne prakse koje imaju potencijal povećati učinkovitost i stabilizirati opskrbu hranom u budućnosti. 

"Potrebna nam je poljoprivreda, ali budućnost čovječanstva također zahtijeva da smanjimo njezine negativne učinke na okoliš," navodi koautor David Tilman, profesor na Sveučilištu Minnesota, College of Biological Sciences.

Kako navode, klimatske promjene imaju širok utjecaj na poljoprivredne prakse, povećavajući potrošnju vode, emisije dušikovog oksida i metana. Osim toga, utječu na degradaciju tla, onečišćenje dušikom i fosforom, pritisak štetnika, zagađenje pesticidima te gubitak bioraznolikosti.

Klimatske promjene imaju širok negativan utjecaj na poljoprivredu (Foto: Shutterstock/Siegi)

Zaključuju kako bi ovaj, zapravo začarani krug između klime i poljoprivrede mogao dramatično povećati emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede, što bi posljedično onemogućilo postizanje cilja Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrijavanja na rast od 1,5 do 2 °C.

Usvajanje novih praksi umanjit će štetu

Autori rada navode kako postojeće održive poljoprivredne prakse i tehnologije, ako se provedu u širokom opsegu, mogu značajno smanjiti emisije. Da bi se to postiglo, tvrde kako vlade moraju raditi na rješenjima koja će biti dostupna poljoprivrednicima i proizvođačima hrane te na uklanjanju socijalno-ekonomskih prepreka.

"Evaluacijom novih praksi koje se iskušavaju diljem svijeta identificirali smo one koje povećavaju prinose dok smanjuju štetu okolišu. Kada se one testiraju i potvrde, potrebna nam je zakonska regulativa koja će nagraditi poljoprivrednike i za proizvodnju hrane i za poboljšanje okoliša", objasnio je Tilman.

Održive prakse i tehnologije mogu značajno smanjiti emisije (Foto: Shutterstock/William Edge)

Dok je sekvestracija ugljika trenutačno prioritet, integrirani pristup koji uzima u obzir učinkovitost poljoprivrede i onečišćivače poput dušikovog oksida mogao bi donijeti puno veće klimatske koristi i stabilniju budućnost za poljoprivredu. Također, precizna upotreba gnojiva i rotacije usjeva mogu spriječiti razvoj tog ciklusa uzajamnog utjecaja. 

Prije svega, kažu, trebalo bi ubrzati prilagodbu i smanjiti troškove učinkovitih i klimatski prihvatljivih poljoprivrednih praksi, a to su precizna poljoprivreda, integracija višegodišnjih usjeva i agro-fotonaponskih ćelija. Osim toga, fiksacija dušika i nove metode genetske modifikacije među ključnim su tehnikama koje bi mogle povećati proizvodnju i učinkovitost poljoprivrede, istovremeno smanjujući utjecaje klimatskih promjena.


Tagovi

Klimatske promjene Održiva poljoprivreda Science Lewis Ziska David Tilman Zeleni ZPP Zeleni Život Precizna poljoprivreda


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.


Partner

Zeleni ZPP, zeleni Život

Vurnikova ulica 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel: +386 1 473 53 81, e-mail: info@czd-kmeckiglas.si web: https://kmeckiglas.com/