Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okrugli stol
  • 10.04.2024. 09:00

Ključno za obračun s nepoštenim praksama trgovaca je utvrđivanje proizvođačkih cijena

Države članice provode vlastita istraživanja kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU o nepoštenim trgovačkim praksama. U tu evaluaciju uključila se i HPK.

Foto: Depositphotos/Muk_Photo
  • 397
  • 44
  • 0

"Utvrđivanje proizvođačkih cijena ključno je za obračun s nepoštenim praksama trgovaca“, naglašeno je na okruglom stolu Hrvatske poljoprivredne komore. 

Upravo te prakse, čulo se, jedan su od najozbiljnijih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici diljem Europe, pa tako i Hrvatske.

Prosvjedi poljoprivrednika u brojnim državama, kažu, jasno upozoravaju da u lancu opskrbe od korona krize svi zarađuju a "najugroženiji su potrošači koji plaćaju skupu hranu i poljoprivrednici koji sve teže proizvode, dok su im cijene i dohodak sve manji", poručuju.

Kako stoji u priopćenju HPK, na okruglom stolu uvodno su se obratili stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede koji su prisutne upoznali s trenutnim istraživanjima i izmjenama te stručnjaci iz Odvjetničkog društva Avdagić koji se bave korporativnim pravom i suzbijanjem nepoštenih praksi. 

HPK se uključio u evaluaciju nepoštenih trgovačkih praksi na razini EU

Države članice provode vlastita istraživanja kako bi se procijenila djelotvornost mjera koje su do sada poduzele te kako bi se izvršila dodatna evaluacija Direktive EU o nepoštenim trgovačkim praksama na razini EU, koja će trajati do kraja 2025. godine.

U tu evaluaciju uključila se i HPK koja je na temelju zahtjeva svojih članova, posebice ratara, pristupila usklađivanju prijedloga kako bi se stanje u Hrvatskoj bolje uredilo.

Sabor usvojio zaključak na Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi - što to znači?

Zaključkom koji je usvojio Sabor RH na prijedlog Odbora za poljoprivredu pozvani su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od 3 mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih država članica u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Iskustva se osobito odnose na sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje što će nadaju se, dovesti do preuzimanja i osmišljavanja modela koji će takve prakse svesti na minimum u Hrvatskoj.

Potrebno je zaštititi domaću proizvodnju

Na hrvatsko tržište, kažu, dolaze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz drugih država članica po cijenama bitno nižim od proizvođačkih cijena čime stvaraju nelojalnu konkurenciju domaćim proizvodima,. "Pitanje je može li se za te proizvode dokazati sljedivost", zaključuju.

Razumijemo bojazan vezan uz zaštitu tržišnog natjecanja, no upravo iskustva drugih država članica potvrđuju da su prijedlozi Odbora za poljoprivredu, koji su usvojeni i na našu inicijativu, provedivi“, navode pozivajući Vladu i Sabor da usvoje hrabre i kreativne političke odluke koje će zaštititi domaću proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima.

Na okruglom je stolu zaključeno kako je učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom onaj koji je pravedan, dok poljoprivrednici navode da je lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika, a to su u Hrvatskoj potrošači i poljoprivrednici.

"Upravo je namjera uvođenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama imala za cilj da se čuje glas i zaštiti one koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije, kao i ojačati pozicije proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom", ističu iz HPK-a.


Tagovi

Okrugli stol HPK Nepoštene trgovačke prakse Zaštita poljoprivrednika Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje