Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest preživača
  • 19.09.2024. 18:00

Kod 4,5 tisuće goveda u Italiji otkrivena bolest plavog jezika - izbijanje prijavila još jedna zemlja

Osim goveda, bolest je izbila i kod drugih preživača. Riječ je o drugačijem soju od onoga koji se brzo širi u sjevernoj Europi

Foto: Shutterstock/aiyoshi597
  • 677
  • 87
  • 0

Najnoviji slučaj izbijanja bolesti plavog jezika kod ovaca, goveda i jedne deve, prijavila je Italija, u srijedu je izvijestila Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH). 

Italija i Portugal

Riječ je o soju BTV8 koji je otkriven kod 4.540 goveda, šest ovaca i jedne deve, od kojih se većina nalazila na otoku Sardiniji, prenosi Reuters

Ovaj je tjedan i Portugal prijavio izbijanje ove bolesti na farmi ovaca sa 157 životinja, gdje je zaraženo bilo njih 15, a jedna je uginula. 

Riječ je o drugačijem soju od onoga koji se brzo širi u sjevernoj Europi - Belgiji, Luksemburgu, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj te Švicarskoj.

Prvi puta od 2010. pojavila se bolest plavog jezika u zemlji na sjeveru Europe

Njome je pogođena i Francuska, a ondje je pokrenuta i kampanja cijepljenja životinja. 

Traže zabranu uvoza

Zbog 70 potvrđenih slučajeva u Engleskoj te njih 700 u sjevernoj Francuskoj, Sindikat poljoprivrednika Ulstera i Udruga poljoprivrednika Irske traže ograničenje za uvoz stoke na svoja područja koja su za sada pošteđena ove bolesti koja može biti smrtonosna za domaće preživače, prvenstveno ovce, goveda i koze.  

Pripazite na simptome i - higijenu! 

Bolest plavog jezika kod preživača uzrokuje simptome poput povišene tjelesne temperature, crvenila i oticanja sluznice nosa i usta, plavkastog jezika, otežanog disanja, letargije i slabosti. Životinje mogu pretjerano lučiti slinu, imati ranice u ustima, oteknuće glave i vrata, a često se javlja i hromost zbog upale zglobova. Također dolazi do gubitka apetita i smanjenja mliječnosti.

Virus se prenosi putem ugriza zaraženih insekata, posebno komaraca iz roda Culicoides. Kako bi se smanjio rizik širenja, tijekom ljetnih i ranojesenskih mjeseci, prvenstveno je važno kontrolirati vektore redovitim korištenjem insekticida za smanjenje populacije komaraca. Pomaže i postavljanje mreža na prozorima i vratima staja te objekata gdje se drže životinje.

Također, važno je provoditi higijenske mjere, redovito čistiti objekte i opremu.


Tagovi

Bolest plavog jezika Bolest preživača Simptomi Zabranjen uvoz Virus Soj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.