Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 06.02.2024. 09:00

Kod prodaje traktora nam slijedi sedam mršavih godina?

Zbog ukupnog pada prodaje traktora u Europi skratili su se rokovi isporuke i nema većih povećanja cijena. Sada bi trebalo kupovati, a kod nas je očekivati pad prodaje jer će poljoprivrednici čekati potpore, objašnjava Dominković.

Foto: Vedran Stapić
  • 4.515
  • 283
  • 0

U Hrvatskoj je lani prodan 1.021 novoregistrirani traktor. Za 6 komada, odnosno 0,6 posto više nego u 2022., objavila je Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. 

"Unatoč usporavanju prodaje u zadnjem kvartalu 2023. ipak smo prešli brojku od 1.000 komada", navodi dopredsjednik Udruge Franjo Dominković dodajući da porast nije tako velik kao kod automobila kojih je lani prodano 31,3% više nego u 2022. godini.

Ipak, kaže, porast prodaje traktora veseli jer su ostale zemlje EU, posebno "zapadnije od RH", zabilježile pad. U Austriji je pala za 7,3% (s 4.566 komada u 2022. na 4.233 lani). U Italiji za 12,9% (s 20.211 na 17.613), a u Sloveniji čak za 19,1% (s 1.365 na 1.104). Napominje da je u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji moguće ostvaren i veći pad prodaje sudeći po štrajkovima poljoprivrednika u tijeku.

Presporo rješavanje natječaja iz EU fondova

Dominković navodi da, kada se pogledaju traktori s kojima su zapadnoeuropski poljoprivrednici izašli na ceste i ułice te ih se usporedi s robnim markama koji su viđeni nedavno za vrijeme prosvjeda zbog afričke svinjske kuge u Hrvatskoj - onda je vidljiva sličnost. U oba slučaja su prikazani strojevi najviśe tehnološke opremljenosti, kao što su John Deere kao najzastupljeniji te Claas, Case, Deutz, Fendt, Lamborghini, Valtra, Massey i sl.

Pojašnjava da je pad prodaje sveukupno rezultat loših poljoprivrednih godina 2022. i 2023. i dispariteta izmedu nabavnih i prodajnih cijena, rata u Ukrajini, a svi ti razlozi su ponukali poljoprivrednike na prosvjed "koji se prikazom svoje opremljenosti bore za zadržavanje stečenih prava i standarda, a radi daljnjeg razvoja kritiziraju politiku Europske komisije da ih više ne pritišće".

Kaže i da se u ovoj godini očekuje i u Hrvatskoj pad prodaje traktora, i novih i rabljenih. Naime, ostvaren minimalni porast prodaje lani rezultat je sporog rješavanja zahtjeva za potporu iz EU fondova jer su to narudžbe, i zbog toga zakašnjele isporuke, po aplikacijama od prije 2 godine i više. Dodaje i da je veliki interes za investiranjem u poljoprivredi pa i za traktore, pobudio natječaj Agencije za plaćanja koji je u tijeku te se traže ponude i provode obvezni natječaji u sklopu pripreme i kompletiranja zahtjeva.

"Na njega će se prijaviti tisuće poljoprivrednika pa će obrada pristiglih zahtjeva trajati godinama. Ona i sada traje iako nema već drugu godinu natječaja u tijeku. Samo oni od preklani, kao npr. onaj za navodnjavanje", upozorava dopredsjednik. 

Naglašava da su se zbog ukupnog pada prodaje u Europi skratili rokovi isporuke i nema većih povećanja cijena što uz inflaciju, višu od podizanja cijena, praktično znači pad cijena traktora.

"Sada bi trebalo kupovati! A kod nas je očekivati pad prodaje jer će poljoprivrednici čekati potpore. Kao što je to bilo od 2010. do 2016. godine, 7 mršavih krava - godina", revoltiran je Dominković. 

Uporno ubrajanje quadova u traktore 

No, kaže, možda su akteri sadašnje domaće poljoprivredne politike zadovoljni s trenutnim stanjem jer statistika na temelju podataka Centra za vozila bilježi da je u 2023. prodano 3.997 traktora što je gotovo četiri puta više nego u Sloveniji (!)

Dodaje i da je Centar za vozila za 2023. zabilježio da je ukupno registrirano 143.080 traktora. Za 5.589, odnosno za 4% više nego u 2022. Time po istim podacima proizlazi da je lani registriran 4.931 traktor starosti do 1 godine i 7.284 starosti 2-5 godina.

"To znači da ih je u proteklih 6 godina novonabavljeno 17.777 komada. Naravno, u svim tim brojkama su sadržani quadovi koji ni ne sliče traktorima! Osim što imaju 4 kotača", upozorava ponovno na nelogičnost. 

Promjena na mjestu najprodavanijeg traktora u Hrvatskoj, čak 16 brendova ispalo s liste

Otkriva pritom da je u proteklih 7 godina nabavljeno 9.656 novih quadova (naspram 8.121 traktora) koji kao takvi smanjuju prosječnu starost traktora u RH. No, unatoč tome, a prema podacima Centra za vozila, prosječna starost traktora u 2023. porasla je na 32,04 godine s preklanjskih 31,98 godina.

"Rezultat je to redovne starosti traktora koji se registriraju, i koju nisu u mogućnosti smanjiti niti mladi niti novi quadovi te daljni unos iz EU rabljenih traktora", objašnjava. 

Iz Udruge ističu i da je lani po prvi puta registriran 3.461 rabljeni traktor. U tom broju je sadržano svega 40 rabljenih quadova jer ih kupci kupuju uglavnom nove.

"Imaju kapitala, kredite i poticaje!", navodi Dominković ističući da su u rabljene u 2023., kao i u svim prethodnim godinama od 2014. kada ih je prvi puta registrirano 20.740 komada, uključeni traktori koji su uvezeni ili nabavljeni na EU tržištu, ali i oni koji su promijenili vlasnike na domaćem tržištu.

Ima li smisla upozoravati na nelogičnost? 

"Koliko je njih kupilo rabljeni traktor i pri tom iskoristilo potporu iz EU sredstava pa i kupovinom od oca ili brata, iako je to uz korištenje potpora zabranjeno - je nepoznato! A da se to i dozna, koga to zanima? Dok se za to ne zainteresiraju Olaf i/iIi Ured EU tužiteljstva", napominje dalje. 

Postavlja se, kaže, pitanje ima li smisla dalje upozoravati na nelogičnost izjednačavanja traktora i quadova, na sporost u rješavanju zahtjeva za potpore iz EU sredstava za ruralni razvoj, na štetnost nabave starih traktora, na nezastupljenost poljoprivrednika u Odboru za praćenje korištenja EU sredstava ili potrebu povećanja iznosa potpora za čiste poljoprivredne namjene, a ne za vatrogasne domove i vrtiće na selu jer imaju druge izvore potpore!? 

"Budući da to nitko niti ne pokušava mijenjati za potpisnika ovog teksta nema smisla", zaključuje u priopćenju dopredsjednik Udruge prodavatelja. 

U dokumentima ispod teksta možete vidjeti podatke o novoregistriranim traktorima od 2005. do 2023. te uvoz rabljenih od 2014. do 2023. 


Dokumenti


Tagovi

Franjo Dominković Podaci Prodaja traktora Quadovi Duga čekanja Centar za vozila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".