Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU poljoprivreda
  • 14.10.2023. 15:00

Koje EU regije se uvelike oslanjaju na poljoprivredu?

Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i dalje je značajan izvor zapošljavanja, naročito u istočnim i južnim zemljama EU-a

Foto: Maja Celing Celić
  • 454
  • 82
  • 1

Oko 9,4 milijuna ljudi, što je približno 4,5 posto ukupno zaposlenih u Europskoj uniji radilo je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, pokazuju podaci Eurostata za 2020. godinu.

Istočne i južne zemlje

Ovaj je sektor i dalje značajan izvor zapošljavanja, naročito u istočnim i južnim zemljama EU-a. Gledajući regionalne podatke, rumunjske regije Vaslui (61,7 posto) i Neamţ (51,4 posto) imaju najviše stope.

Nadalje, 114 regija imalo je više od 16,5 posto svoje radne snage zaposlene u agraru, s koncentracijama u Bugarskoj, Grčkoj, Poljskoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Kada je riječ o Hrvatskoj, s 26,5 posto zaposlenih u ovom sektoru najviše ih je u Virovitičko-podravskoj županiji, slijede ju Koprivničko-križevačka (21,8 posto), Bjelovarsko-bilogorska (21,6 posto) te Vukovarsko-srijemska županija (20,1 posto).

S druge strane, 137 EU regija imalo je manje od pola posto ove radne snage.

Rumunjska prednjači 

Gledajući apsolutne brojke, regije s najvećom zaposlenošću u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu pretežno su bile u Rumunjskoj, s osam od 10 najvećih regija.

Najviše, točnije 146.200 zaposlenih, imala je regija Iaşi u Rumunjskoj, a slijede je još četiri u toj zemlji, s preko 100.000 zaposlenih svaka.

Osim rumunjskih regija, samo su još dvije dospjele među prvih 10 - Sandomiersko jędrzejowski u jugoistočnoj Poljskoj i Almería u južnoj Španjolskoj.


Tagovi

EU poljoprivreda Zaposleni u poljoprivredi Rumunjska Radna snaga EU regija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.