Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evion
  • 24.07.2023. 16:30

Koje sve prednosti ima CLAAS Evion kombajn?

Evion je dostupan u "Classic" i "Maxi" verziji, kao što je bio slučaj s legendarnim Dominatorom.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.602
  • 136
  • 0

Kada je CLAAS u pitanju, prva asocijacija mnogima su kombajni. Ali to nije slučajno, jer se ova tvrtka desetljećima bavi proizvodnjom i svakodnevnim usavršavanjem u ovojm sektoru. Iz kompanije na prezentaciji u Hof Loermannu u Njemačkoj, kojoj je nazočio i Agroklub, predstavljen je model Evion.

Evion je dostupan u "Clasic" i "Maxi" verziji, kao što je bio slučaj s legendarnim Dominatorom, s izborom trend ili biznis opreme. Dobar je za obiteljska gospodarstva, ali i za ona s manjim površinama.

Motor 

Pogoni ga šestocilindrični "Cummins" motor zapremine 6,7 litara koji ispunjava "Stage V" standarde ispšnih plinova. Kod nas se veliko pivo služi u kriglama od pola litre, u nekim državama je čak obično veliko pivo u još većim - kriglama od litre, a na Evionu su cilindri veći i od tih krigli. Isporučuje veliki obrtni moment pri niskim obrtajima. Nominalna snaga je 204 kod Eviona 410, 231 kod Eviona 430 i 258 konjskih snaga kod Eviona 450.

"Svi su opremljeni dinamičkom snagom, što znači da trošimo onoliko snage koliko nam je potrebno, te tako gledamo uštedjeti što više goriva. Najbrže što može ići je 30 km/h, a ukoliko je potrebno prijeći veću razdaljinu između polja, motor dostiže 1.700 obrtaja u minuti, što ovaj stroj čini i tihim, dok u 'praznom hodu' ima 800 obrtaja u minuti", rekao je stručnjak za kombajne Christian Schulte.

Štedi i do 10 posto goriva

Bitne jedinice kao što su varijator vršilice, sječka za slamu, pužni transporter spremnika za zrno, uključuju se i isključuju elektrohidraulički. Za "Maxi" verziju postoji i električna blokada diferencijala.

Kombajn je opremljen s bubnjem za tangencijalnu vršidbu dužine šest metara i pet slamotresa dužine 4,4 metra. Brzina bubnja je podesiva, a opseg brzina je od 480 do 1.150 obrtaja u minuti (420 - 1.080 s reduktorom) na Evion "Classic", dok Evion "Maxi" sa svojim dvostupanjskim remenskim prijenosom podržava brzine od 220 do 630 i 415 do 1.150 obrtaja.

Podešavanje konkavnog zazora, čija je površina 0,95 metara kvadratnih, podešava se hidraulično iz kabine i integrirane su funkcije zaštite od preopterećenja. Da bi se osiguralo sekundarno odvajanje i veća propusnost, slamotresi su redizajnirani da omoguće brže prebacivanje s jednog na drugi.

Na svaki detalj se mislilo

Razvojni tim kompanije je uspio integrirati i izuzetno efikasan sustav čišćenja, a sito ima ukupnu površinu od 4,80 metara kvadratnih. Pored električnog podešavanja sita, i podešavanje brzine radijalnog ventilatora se vrši iz kabine. Također je moguća opcija "auto stop" prilikom žetve uzbrdo ili nizbrdo. Sustav za čišćenje 3D može kompenzirati bočni nagib i do 20 posto.

"Ono što također doprinosi pouzdanosti ovog stroja je i održavanje. Kada otvorimo haubu, i s lijeve i s desne strane možemo vijdeti čist dizajn. Svaka točka na stroju je vrlo dostupna što održavanje čini puno lakšim. Postoji i kutija s alatima, kao i spremnik za pranje ruku s vodom i dozerom sapuna. Možda zvuči smiješno, ali vjerujemo da se svatko želi vratiti u kabinu čistih ruku", rekao je Schulte.

Schulte objašnjava prednosti kombajna

Prostrana kabina je također prilagođena vlasniku, odnosno samom vozaču, pa i onima koji su visoki.

"Riječ je o skoro istoj kabini kao i kod Lexion TL. Imamo i isti naslon za ruku s desne strane s direktnim pristupom najvažnijim funkcijama. Jedina razlika je što na ovom stroju imamo ISO terminal odakle se može upravljati svim funkcijama, pa i podešavanje sjedišta", dodao je on.

Tri stupa do rezultata

Na ostale prednosti ovog kombajna ukazao je i drugi stručnjak za kombajne Moritz Lücking.

"Prije svega, sve prednosti za korisnike smo malo pojednostavili, tako da možemo reći da imamo tri glavne prednosti, ili stupove, kako ih mi volimo zvati", kaže Luking i dodaje da je prvi - udobnost.

Pristup najvažnijim funkcijama s desne strane o kojima je Schulte govorio

Vozač je, kako kaže, također i vlasnik stroja i na njemu će ostati tijekom cijele žetve, stoga su htjeli ponuditi udobnost samog kombajna. 

"Drugi je fleksibilnost stroja s jedne strane, jer želimo njime skidati bilo koji usjev, što u budućnosti može biti grah ili kukuruz, nešto čega ranije nije bilo, a čemu bi se trebalo prilagoditi, ali ne samo to, već i da ima dobre performanse u tim usjevima", rekao je ovaj stručnjak za kombajne.

Kako nastaju CLAAS kombajni u tvornici u Harsewinkelu?

"Posljednji stup je dugotrajnost obiteljskih farmi, što znači da će taj stroj možda tu ostati više generacija, ne samo dvije-tri godine. Možda sin preuzme kombajn, zbog čega bi trebao biti izdržljiv", kaže Lücking i dodaje da bi trebala postojati mogućnost opremanja stroja tehnologijama koje će biti važne u budućnosti. 

Puno stvari dolazi iz DNK CLAAS-a

"Možda će otac reći da njemu mapiranje prinosa nije bitno, ali sinu je bitno. Zato će nam biti potrebno da budemo spremni za budućnost. Pitate se odakle dolaze ove prednosti za kupce? Mnogo toga ustvari dolazi iz kombinirane DNK Claas-a, a najviše smo preuzeli od modela Lexion i Trion, tehnologije koje možemo ponuditi kupcima", rekao je on.

Na Evionu 450 bunker od 8.000 litara

Bunker za zrno je zapremine 5.600 litara na Evionu 410, odnosno 6.500 na Evionu 430 i čak 8.000 litara na Evionu 450. Senzori upozoravaju vozača kada nivo zrna dođe do 70 posto, a iza vozača se nalazi i prozor kroz koji je moguć pogled na bunker.

Kada je u pitanju istovar, Evion linija ima cijevi iz bunkera promjera 330 mm, a brzine je 90 litara u sekundi, što znači da istovar može završiti za minutu do minutu i pol. Rukovatelj ima savršen pogled na proces istovara zahvaljujući kutu zakretanja grla za 105 stupnjeva. 

Zrno iz bunkera se istovari za minutu do minutu i pol

Elevator za žito je povećanog kapaciteta od 34 litre po sekundi što je bitno pri žetvi kukuruza u visoko-prinosnim mjestima s hederima širine do šest redova. Po prvi put, Evion je dostupan sa sječkom za slamu sa 72 noža.

"Kada kupac želi izabrati model, ne mora puno vremena trošiti na specifikacije, već samo misliti na tri stvari: model, proizvodna linija i paket", rekao je Schulte. 


Tagovi

CLAAS kombajni Evion 410 Evion 430 Evion 450 Christian Schulte Moritz Lücking


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍