Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorski sporazum
  • 03.07.2023. 15:00

Koji su uvjeti Rusije za produženje crnomorskog sporazuma o žitaricama?

Rusija je više puta produljila primjenu sporazuma u nadi da će doći do pozitivnih promjena, izjavio je ruski izaslanik u UN-u, Genadij Gatilov. EU razmatra jedan prijedlog

Foto: Depositphotos/alivio
  • 513
  • 66
  • 0

Za dva tjedna, točnije 18. srpnja, istječe crnomorski sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica, a dogovora između Rusije i Ukrajine te Ujedinjenih naroda i Turske kao posrednika još uvijek nema. 

Štoviše, ruski izaslanik u UN-u, Genadij Gatilov u intervjuu za novinsku kuću Izvestija je rekao da nema osnove za održavanje "statusa quo".

Povezivanje sa SWIFT-om

Gatilov je izjavio da da se provedba ruskih uvjeta za produženje sporazuma "odugovlači", a oni između ostalog uključuju ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) s bankovnim platnim sustavom SWIFT.

"Rusija je više puta produljila primjenu sporazuma u nadi da će doći do pozitivnih promjena. Međutim, ono što se događa ne daje nam temelja da pristanemo na zadržavanje statusa quo", komentirao je.

EU će ukinuti sankcije? 

U međuvremenu, Financial Times je danas objavio kako Europska unija razmatra prijedlog da jednoj ruskoj banci pod sankcijama dopusti osnivanje podružnice koja bi se ponovno povezala s globalnom financijskom mrežom kao ustupak Moskvi s ciljem produženja crnomorskog sporazuma. 

Plan Moskve je da to bude podružnica Rosselkhozbanka koja bi se bavila plaćanjima vezanim uz izvoz žitarica, tvrdi pet osoba upućenih u razgovore. Novom bi subjektu bilo dopušteno korištenje SWIFT-a koji je zatvoren za najveće ruske banke nakon invazije na Ukrajinu prošle godine.

Osim toga, traže i nastavak opskrbe poljoprivrednim strojevima i dijelovima te ukidanje ograničenja osiguranja i reosiguranja.


Tagovi

Crnomorski sporazum Sporazum o žitaricama Sankcije Rusiji Uvjeti SWIFT Genadij Gatilov Produženje sporazuma Izvoz žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB