Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje
  • 02.04.2024. 07:30

Kojih 5 namirnica ne bi postojale bez oprašivača? Kako zaštititi pčele i druge insekte?

Pčele, ali i mnogi drugi insekti su od neprocjenjive važnosti za biljke, a bez njihovog oprašivanja pojedine vrste hrane ne bi uopće postojale. Koje su to i na koje načine možemo zaštititi oprašivače?

Foto: Depositphotos/zakob337
  • 460
  • 52
  • 0

Bez pčela, bumbara pa i moljaca te drugih kukaca cijeli ekosustav bi bio poremećen.

Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke mnogih biljaka, omogućuje izmjenu njihovog genetskog materijala, a važno je i za sigurnost i opskrbu hranom jer 75 posto poljoprivrednih proizvoda i usjeva treba oprašivače.

U Hrvatskoj ima oko 725 vrsta divljih pčela, u Europi više od 2.000, a na svijetu više od 20.000 vrsta.

5 namirnica koje ne bi postojale bez oprašivanja

  1. Kruške i jabuke - voćnjak kruške treba dvostruko veću pčelinju koloniju za oplodnju od ostalih voćaka. Pčele igraju aktivnu ulogu u unutrašnjosti cvijeta, u oprašivanju između prašnika i plodnih dijelova. O njima ovisi i jabuka. 
  2. Jagode - iako su jagode sposobne za samooprašivanje, a oprašivanje vjetrom pridonosi oplodnji cvijeta, rad pčela je također neophodan za rast sočnih i slatkih jagoda. Izumiranjem oprašivača, one ne bi potpuno nestale, ali bi se prinos plantaža drastično smanjio što bi otežalo i poskupjelo dobivanje popularnog voća.
  3. Rajčice - poput jagoda, samooprašujuće su biljke, ali oprašivači su ti koji utječu na stvaranju zdrave i obilne berbe. Bez njih bi količina prinosa bila značajno niža, pa bismo bili prisiljeni smanjiti konzumaciju rajčica i njenog umaka, važnog sastojka salata i sendviča.
  4. Kava - oprašivanje bijelih ili ružičastih cvjetova grmova ili stabala kave uzgojenih u tropskim i suptropskim područjima uglavnom olakšavaju insekti, divlje pčele.
  5. Čokolada - oprašivanje insektima također je neophodno za biljku kakaa. I pčele i komarci pomažu oploditi biljku, a zrna kakaa razvijaju se iz oprašenih cvjetova. Dakle, bez oprašivača kakao i svi proizvodi koje od njega dobivamo, ne bi postojali.

Kako možemo zaštititi insekte oprašivače?

  • Posadite što više cvijeća i voćki. Ako nemate vrt, mali balkon ili čak prozorska daska može biti dobar način za sadnju biljaka pogodnih za njih.
  • Ostavite ili stvorite blatno i mokro područje u svom vrtu. Tako ćete osigurati materijal za insekte kojima je on potreban za izgradnju njihovih nastambi, a poslužit će im i kao izvor vode. Također, postavite im pojilice
  • Nemojte prečesto kositi travu. Za njihovu pašu su važni i stolisnik, maslačak, tratinčice, mrtva kopriva, crvena i bijela djetelina.
  • Izbjegavajte pesticide koji su toksični za pčele. Moguće je obrađivati zemlju bez takvih kemikalija, kako u malom tako i u velikom opsegu.
  • Ne koristite noćno svjetlo u svom vrtu. Svjetlosno onečišćenje također prijeti insektima oprašivačima. Osim toga, lako se može pretvoriti u zamku za njih.
  • Uvijek kupujte med i pčelinje proizvode od domaćih proizvođača, odnosno iz pouzdanog izvora. Na taj način je zajamčen kvalitetan, pravi proizvod, a istovremeno podržavamo opstanak pčelara i pčela.

Tagovi

Pčele Oprašivanje Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Voćarstvo Biljke Kako zaštititi oprašivače Nestanak pčela


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.