Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 03.02.2024. 15:00

Kojih deset zemalja najviše uvozi iz Ukrajine? Jedna s prvog pala na četvrto mjesto

Žitarice, ulja i masti, različite uljarice, ostaci iz prehrambene i prerađivačke industrije, kao i meso i nusproizvodi, ključni su ukrajinski izvozni proizvodi

Foto: Depositphotos/igor_bastrakov
  • 2.387
  • 126
  • 0

Rumunjska se prvi put našla na vrhu popisa najvećih uvoznika ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Prošle ih je godine kupila u vrijednosti od 2,875 milijardi dolara (13% ukupnog udjela isporuka iz Ukrajine), istaknuo je Mykola Pugachev iz tamošnjeg Instituta za agrarnu ekonomiju, prenosi APK-Inform

Na drugom mjestu je Kina, sa značajnim rastom uvoza. "Ukupna vrijednost ukrajinskog izvoza u Kinu prošle je godine iznosila 1,888 milijardi dolara, a u 2023. brojka je porasla za otprilike 18%, dosegnuvši 2,22 milijarde dolara, što je 10% ukupnog udjela", precizirao je. 

Turska je s uvozom u vrijednosti od 1,994 milijarde dolara i udjelom od 9% zadržala treće mjesto.

Zašto je Poljska pala na 4. mjesto?

S druge strane, Poljska je kao najvažniji kupac pala na četvrto mjesto, a kao razlog Pugachev vidi u njihovoj zabrani koju su uveli u proljeće prošle godine i koja traje do danas. "To je rezultiralo i značajnim smanjenjem vrijednosti uvoza, za trećinu, na 1,797 milijardi dolara", naglasio je.

Među deset najvažnijih su još Španjolska (1,765 mlrd.$), Nizozemska (1,274 mlrd.$), Egipat (1,066 mlrd.$), Italija (1,045 mlrd.$), Njemačka (862 mil.$) i Mađarska (471 mil.$).

Ključni proizvodi

Otkriva da su sa 69% udjela, ovih deset zemalja bile ključne za devizne prihode domaćih izvoznika poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Žitarice, ulja i masti, različite uljarice, ostaci iz prehrambene i prerađivačke industrije, kao i meso i nusproizvodi, ključni su izvozni proizvodi", zaključio je Pugachev.


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Ukrajinski proizvodi Deset zemalja Rumunjska Kina Poljska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.