Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iznos plaće
  • 12.01.2014. 11:00

Kolika je plaća sezonskog radnika u poljoprivredi?

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je odluku o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivredi za 2014.

Foto: garden-gear.co.uk
  • 3.892
  • 276
  • 0

Zakonom o poticanju zapošljavanja, zbog posebnih se obilježja sezonskog rada u poljoprivredi, uređuje jednostavniji način zapošljavanja sezonskih radnika na privremenim poslovima u poljoprivredi. Privremeni sezonski posao u poljoprivredi može se obavljati u području bilinogojstva, a obuhvaća pripremu zemljišta, sjetvu, sadnju, cijepljenje, uzgojne mjere, rezidbu, plijevljenje, prorjeđivanje, pikiranje, presađivanje, zaštitu bilja, žetvu, berbu, sakupljanje, premještanje uroda, sortiranje, doradu, preradu i pakiranje, stočarstva - gdje obuhvaća striženje, mužnju, janjenje, jarenje, prikupljanje i čuvanje stada, te premještanje košnica i vrcanje meda te ribarstva koje obuhvaća slatkovodno ribarstvo i jesenski izlov ribe u akvakulturi, morsko ribarstvo, odnosno lov na plivarici i izlov tramatom, sortiranje i pakiranje ribe te skupljanje školjaka.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na temelju je tog Zakona, donijelo odluku o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivredi za 2014. Najniži dnevni iznos neto plaće koju je poslodavac dužan isplatiti sezonskom radniku koji obavlja privremene sezonske poslove u poljoprivredi, za 2014. godinu nakon obračuna i obustave poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak sukladno propisima koji uređuju oporezivanje, ne može biti niži od 72,08 kuna.

Na iznos plaće ne obračunavaju se i ne uplaćuju doprinosi za obvezna osiguranja po stopama prema posebnom propisu, jer su ista uplaćena unaprijed kupnjom vrijednosnog kupona. Ova Odluka stupila je na snagu 1. siječnja 2014. godine.

Foto: garden-gear.co.uk


Tagovi

Sezonski rad Poljoprivreda Plaća Ministarstvo rada Bilinogojstvo Ribarstvo Stočarstvo