Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 04.07.2023. 12:00

Koliko je objavljeno javnih natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta?

Ukupna površina koju pokrivaju objavljeni natječaji iznosi 66 tisuća hektara, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.448
  • 159
  • 0

Do sada je 276 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 66 tisuća hektara, a kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, u pripremi je 57 novih javnih natječaja.

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro je od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs. I zbog navedenog, kažu, jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu je žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Zakon propisuje obvezu resornog ministarstva da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima Zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

Ministarstvo poljoprivrede je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo dva natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 19 JLS-ova.

U odnosu na zadnje izvješće objavljeno je sedam natječaja za zakup, pet novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je Ministarstvo dalo prethodnu suglasnost na dvije odluke o odabiru najpovoljnije ponude.

Također je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području jedne jedinice lokalne samouprave.

Kako navode dalje, u cilju ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem aktivno se surađuje s jedinicama lokalnih samouprava – održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite jedinica lokalne samouprave u svezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.

Slijedom navedenog, na mjesečnoj će razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti.

Pojašnjenje kriterija bodovanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta pogledajte ovdje, a kriterija dosadašnji posjednik ovdje


Tagovi

Državno zemljišta Javni natječaji Zakup Ministarstvo poljoprivrede JLS


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.