Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova studija
  • 07.07.2024. 10:30

Koliko je Zajednička poljoprivredna politika pomogla u razvoju sela?

Između 2014. i 2022. dodijeljeno je 8,6 milijardi eura za potporu nepoljoprivrednim aktivnostima u EU, objavljeno je u novoj studiji Europske komisije.

Foto: Maja Celing Celić
  • 65
  • 0
  • 0

Europska komisija objavila je novu studiju koja ispituje doprinos utjecaja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i procjenu učinka LEADER-a u razvoju ruralnih područja.

Slijedom istraživanja, objavili su kako je između 2014. i 2022. dodijeljeno 8,6 milijardi eura za potporu nepoljoprivrednim aktivnostima. Ovo pokazuje ulogu ZPP-a ne samo u potpori poljoprivrednicima i poljoprivredi, već i u jačanju drugih poslova i zajednica.

Ulagalo se, primjerice, u izgradnju novih javnih cesta i provedbu rješenja za obnovljive izvore energije ili pretvaranje napuštenih kuća u društvene centre. Jednako tako, ZPP je pomogao uspostaviti prostore koji nude digitalne usluge ruralnim zajednicama, pružajući prilike za održavanje treninga, sportskih događaja, predstava ili lokalnih školskih okupljanja.

Osnovano više od 2.700 LAG-ova

Lokalne ruralne vlasti, kažu, također sredstva koriste za digitalizaciju svojih operacija, poboljšanje pristupa uslugama, promicanje ekološke svijesti i podršku ruralnim start-upovima u razvoju inovativnih tehnologija. Svaki uspješan projekt poboljšava ruralne životne uvjete i pristup uslugama, izravno pridonoseći oživljavanju lokalnih zajednica.

Ističu kako studija prepoznaje da potrebe ruralnih područja postaju sve složenije, a njezini zaključci preporučuju usvajanje holističkih pristupa politikama kako bi se ZPP i drugi fondovi EU-a u budućnosti još bolje usmjerili u ruralna područja.

Osim toga, evaluacija je pokazala dodanu vrijednost pristupa LEADER koji donosi male, ali utjecajne projekte i pridonio je stvaranju gotovo 60.000 radnih mjesta i više od 2.700 lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) koje pokrivaju ruralno stanovništvo od 170 milijuna ljudi. Također je posebno usmjeren na područja koja su u nepovoljnom gospodarskom položaju, periferna ili udaljena te s osjetljivim zajednicama. 


Tagovi

ZPP Zajednička poljoprivredna politika Europska unija Razvoj ruralnih područja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍