Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 13.08.2014. 07:50

Kolovoz na dalmatinskim poljima

Pored problema sa vremenskim neprilikama dalmatinski težak se bori za opstanak

Foto: depositphotos.com
  • 119
  • 9
  • 0

Evo nas i u kolovozu, pa ukoliko nam vremenske prilike dopuste, kod nas u priobalju ponovno mogu nakon blagdana Velike gospe sijati fažol, saditi zimski krumpir i neke druge kulture. Dok su pojedini dijelovi Dalmacije proživljavali pravu kaktaklizmu na nasadima masline, vinograda, povrća i mediteranskog voća, dotle su drugi djelovi zadovoljni urodom i razmišljaju kako plasirati i naplatiti svoje proizvode. Ove godine priroda je pokazala koliko može biti ćudljiva.

Dalmatinski težak je nesalomljiv, ono što ga pokuša uništiti još ga bolje ojača. Stoljećima je naučio kako se treba boriti s prirodom jer mu ona vrlo često nije bila naklonjena, pa je morao napuštati rodnu grudu. No nije to samo kod nas, tako je i diljem svijeta. Prema svjetskoj statistici, samo 30-ak kultura hrani 95 % stanovništva. U prošlom stoljeću nestalo je 300 tisuća biljnih vrsta, a jedna vrsta nestaje svakih šest sati. Tri četvrtine ribljeg fonda ubrzano nestaje, a svakoj trećoj prirodnoj (autohtonoj) kravi, ovci ili svinji prijeti izumiranje.

Ukoliko ne shvatimo ozbiljno pitanje je kako će naša daljnja pokoljenja živjeti, čime se hraniti i hoće li uopće moći opstati. U nadi da će nadvladati razum i spasiti što se spasiti može, a time i budućnost biti bolja. Do tada ostaje našem težaku da se bori i čeka ta bolja vremena, kada će ponovno moći živjeti, plaćati svoje obveze i hraniti svoju obitelj.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Kolovoz Dalmatinska polja Povrće Masline Vinograd Mediteransko voće Fažol Zimski krumpir Plasman


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje