Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 15.11.2023. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Novska

Komasacija preko 890 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Novske

Gradonačelnici je uručena Odluka o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 433
  • 35
  • 0

Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija, a kojom će se okrupniti više od 890 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Novske, gradonačelnici tog grada, Mariji Kušmiš uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković .

"Riječ je o Odluci u okviru vrijedne i provedbeno zahtjevne reformske aktivnosti "Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju" iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem kojeg smo za ulaganja u hrvatsku poljoprivredu osigurali sredstva u iznosu 131 milijuna eura", pojasnila je Vučković.

Kako navode iz Ministarstva poljorivrede, preduvjet za provedbu reformske aktivnosti u okviru NPOO-a bio je Zakon o komasaciji koji je donesen prošle godine, a kojim se nastoji omogućiti stavljanje u funkciju poljoprivredne proizvodnje rascjepkanog i zapuštenog zemljišta kojem je otežan pristup, kroz optimiziranje oblika i površine odnosno njegovim okrupnjavanjem te izgradnja vodnih građevina za melioracije i druge infrastrukture. 

Što je uopće komasacija poljoprivrednog zemljišta?

Ministrica se osvrnula i na ulaganja u Sisačko-moslavačkoj županiji u okviru Programa ruralnog razvoja, putem kojeg je na ovom području odobrena potpora u iznosu od 214,78 milijuna eura i isplaćeno više od 181 milijuna eura potpore, a istaknula je i kako su površine pod poljoprivrednom proizvodnjom veće za 2.215 hektara u odnosu na 2020. godinu, dok županija istovremeno broji i 107 više poljoprivrednih gospodarstava.

U okviru Mjere 7 odobreno je 21,6 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, pet ulaganja u vrtiće, šest ulaganja u sektor vodoopskrbe, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te osam ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i tri vatrogasna doma.  


Tagovi

Komasacija Okrupnjavanje Grad Novska Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković Marija Kušmiš


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]