Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 20.06.2024. 09:00

Kompenzacija za poljoprivrednike čija su mjesta lani izgubila status područja s ograničenjima

Tko je prihvatljiv korisnik i koje jedinice lokalne samouprave su prihvatljive za potporu, pojasnilo je Ministarstvo poljoprivrede

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 5.061
  • 293
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje vezano za Prijedlog pravilnika o provedbi Programa kompenzacijske mjere potpore depopuliranim područjima za 2024. godinu.

Kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, cilj je poljoprivrednicima u područjima koja su do 2023. bila u statusu područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, osigurati kompenzacijsko plaćanje u 2024. radi nadoknade gubitka dohotka.

Prihvatljivi korisnici su, pojašnajvaju, fizičke ili pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • za 2022. ostvarili su potporu u okviru mjere 13 Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima za podmjeru 13.2. Plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima ili su za te površine ostvarili potporu za 2023. za Osnovno plaćanje, za poljoprivredne površine koje se nalaze na području JLS-a, a koje su od 2023. izgubile status područja s ograničenjima u skladu s Pravilnikom o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima,
  • u 2023. za prihvatljive površine podnijeli su Jedinstveni zahtjev za potporu u skladu s propisom kojim se uređuje provedba izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog  razvoja,
  • u 2023. godini imali su status aktivnog poljoprivrednika.

Naime, potpora se dodjeljuje korisniku po prihvatljivoj površini koju će utvrditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na temelju podataka iz podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2023. godini.

"Potpora iz Programa ostvaruje se u skladu s kriterijima za intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027.", ističu iz Ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 15. srpnja. Popis jedinica lokalnih samouprava prihvatljivih za potporu i detalje javnog savjetovanja pronađite ovdje.


Tagovi

Javno savjetovanje Mjere potpore Depopulirana područja Jedinice lokalne samouprave


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.