Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere pomoći
  • 09.09.2015. 16:35

Košta li izlazak iz krize 500 milijuna eura?

Europska komisija predstavila je omotnicu od 500 milijuna eura pomoći europskim farmerima, time priznajući kako je stanje u proizvodnji mlijeka zaista teško. To su potvrdili i proizvođači koji su krizu na svojim ramenima ponijeli na prosvjede.

  • 646
  • 125
  • 0

Europska komisija predstavila je omotnicu od 500 milijuna eura pomoći europskim farmerima - većinom mljekarima, time priznajući kako je stanje u proizvodnji mlijeka zaista teško, što su potvrdili i proizvođači koji su krizu na svojim ramenima ponijeli na prosvjede.

Nakon jučerašnje kulminacije, donešene su određene mjere koje se odnose na kratkoročnu pomoć u obliku novčanih sredstava, nestabilnost tržišta (stimulirajući potražnju, smanjujući zalihe), rješavanje izazova prehrambenog lanca te učvršćivanje veze između poljoprivrede i društva u cjelini.

Europska unija u pomoć svojim farmerima

Potpredsjednik Katainen je na izvanrednom Vijeću ministara poljoprivrede najavio kako će ovaj paket obuhvatiti 500 millijuna eura iz EU fondova kako bi momentalno pomogli farmerima. To je velika odluka kojom se planiraju ublažiti posljedice krize na tržištu, a njome Komisija uvelike preuzima odgovornost za stanje nastalo ukidanjem mliječnih kvota. Tako se određenim potporama planira skrenuti s puta propasti mnoga europska gospodarstva.

Tržišno orijentirane mjere pomoći

Rješenje je moguće u tri smjera, prvi je vezan za poteškoće u protoku novca, drugi za stabilizaciju tržišta i treći za funkciju opskrbnog lanca. Komisija predlaze da najznačajniji dio paketa bude osiguran za države članice kako bi pomogli stabilizaciju mliječnog sektora.

U određivanju distribucije ove mjere, osigurat će se njezina pravilna raspodjela, a najviše će se pomoći onim državama koje su najviše stradale. Namjera Komisije je osigurati maksimalnu diskreciju prilikom osvrta pojedinih zemalja na njihovu specifičnu situaciju. Današnja objava trebala bi biti sagledana u kontekstu značajne potpore koja se pruža sektoru poljoprivrede kao odgovor na rusku zabranu uvoza te razinu potpore koju EU osigurava na godišnjoj razini farmerima i ruralnoj zajednici.


Tagovi

Mjere pomoći EU fondovi Katainen Prosvjed Kriza mlijeka Kriza tržišta Europska komisija Ruski embargo Ruralna zajednica Potpore


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."