Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 13.10.2023. 18:00

Kraj tjedna obilježio rast cijena žitarica? Kako stoje pšenica i kukuruz?

Očekuje se visok prinos kukuruza u Europi. Manje su zalihe soje. Rusi opet dominiraju prodajom pšenice Egiptu.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 7.540
  • 406
  • 1

Varljivo svjetsko tržište nastavlja utjecati na cijene žitarica i uljarica. Ovaj tjedan je obilježio pad koji je najviše bio uzrokovan slabijom potražnjom. Sukob na Bliskom Istoku je donio zabrinutost i porast cijene nafte.

Kraj tjedna obilježio rast

No, cijene pšenice na pariškom Matif-u su u petak u 13.30 h porasle na 236,25 eura/t za prosinačke ugovore. Nešto je bio blaži trend rasta za kukuruz pa je za tonu trebalo izdvojiti 201,50 eura. Za uljanu repicu je porasla za više od dva posto i iznosila je 424,50 eura/t.

Cijena pšenice na pariškoj burzi:

Na CBoT-u (Chicago) cijena pšenice je porasla na 199,43 eura/t., a kukuruza na 185,45 eura/t. Rasla je i za soju na 450,16 eura/t.

Visok prinos kukuruza u Europi

Trend rasta je bio potaknut i posljednjim izvješćem američkog ministarstva poljoprivrede (USDA). Pšenica i kukuruz su ispunili očekivanja analitičara, ali su globalne zalihe soje značajno smanjene u odnosu na rujan.

Očekuje se manja ponuda i potrošnja te pad trgovine, kao i manje zalihe pšenice za 2023/24. Globalna potrošnja ove žitarice je smanjena na 792,9 milijuna tona, što je uzrokovano padom potrošnje u Rusiji i Kazahstanu. Smanjeno je i svjetsko trgovanje na 206,3 milijuna tona.

Cijena kukuruza na pariškoj burzi:

Izvoz iz Rusije je procijenjen na 50 milijuna tona što je više od prošlog mjeseca, dok je iz Ukrajine nepromijenjen.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na europskom tržištu berba kukuruza i visoki prinosi djeluju opterećujuće na tržište. Europska komisija je u svom izvješću najavila veće prinose. Pšenica je na ovom tržištu pod jakom konkurencijom one koja dolazi preko Crnog mora, dok Rusija ima primat na otvorenim tenderima u Egiptu. Prodali su po nešto nižoj cijeni od granične 300.000 t pšenice na egipatsko tržište, a slijede ih Rumunjska s 120.000 t i Bugarska s 50.000 t pšenice.


Tagovi

MATIF CBoT Cijene žitrica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje Tržište žitarica Tržište uljarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje