Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 18.02.2024. 20:00

Kreće ponovno, prosvjedi poljoprivrednika u ponedjeljak u Čakovcu i Đakovu

Zbog niza problema u domaćem agraru i uvoznih politika, hrvatski poljoprivrednici ponovno će izaći na ulice. Ovoga puta na sjeveru i istoku zemlje.

Foto: Ž.R. Kristić
  • 1.298
  • 155
  • 0

Uz međimurske, na ceste u ponedjeljak, 19. veljače, izlaze i slavonski poljoprivrednici. 

Naime, osim u Čakovcu, organiziran je prosvjed i u Đakovu i to pod okriljem nekadašnje udruge Brazda.

Održat će se kao podrška europskim kolegama, ali i zbog niza problema u domaćem agraru, prvenstveno zbog nezadovoljstva načinom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu i uvoznom politikom. 

Prosvjedne vožnje 

Kako nam je otkrio Petar Pranjić, nekadašnji predsjednik Brazde, danas prvi čovjek Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, plan je bio uz Đakovo, održati prosvjede u Baranji i Garešnici, no nisu uspjeli na vrijeme ishoditi dozvolu policije. 

"To je prosvjed upozorenja prije generalnog", kaže. Očekuje se pedesetak traktora, okupljanje je oko 9 sati na benzinskoj postaji uz đakovačku obilaznicu te potom kreću prema središtu Đakova, na trg ispred župne crkve Svih svetih gdje će održati i konferenciju za novinare. 

Okupljanje za prosvjed u Čakovcu u organizaciji OPG-ova Međimurske i Varaždinske županije, također počinje oko 9 sati na makadamskom putu uz južnu obilaznicu (nedaleko Ivanovca). Plan je potom oko 11 imati konferenciju za medije te krenuti u 11.30 u prosvjednu vožnju, "malo posjetiti trgovačke lance". Očekuje se 100 do 150 traktora. 

Prekipjelo i Međimurcima - u ponedjeljak veliki prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu

Vezano uz prosvjede, oglasile su se i Policijske uprave. Međimurska navodi da će u sklopu osiguranja javnog prosvjeda, video - audio uređajima snimati lokaciju održavanja prosvjeda i trasu kretanja.

Otežan promet 

"Tijekom 'prosvjednog obilaska' mogući su kraći zastoji u prometu na trasi kretanja te stoga vozače pozivamo na dodatan oprez i strpljenje", objavila je policija. 

Osječko-baranjska policija navela je da je u vremenu od 10 do 12 sati zbog izlaska traktorima na ceste hrvatskih poljoprivrednika, moguć otežan promet na relacijama Satnica Đakovačka (benzinska Petrol), D-7, Franje Račkog- Stjepana Radića, Bana Jelačića, A. Starčevića.


Tagovi

Prosvjed Đakovo Čakovec Nezadovoljstvo Prosvjed poljoprirednika


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".