Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje prirode
  • 21.04.2024. 13:30

Krenuli od čišćenja svojih ulica, danas broje 3.000 volontera - tko su Ranger - Čuvari prirode Hrvatska?

Od 2016. kada su osnovani, proširili su se na sve veće gradove u Lijepoj našoj. Što rade, po čemu su prepoznatljivi, kako im se možete pridružiti, otkriva nam direktor organizacije Ranger - Čuvari prirode Hrvatska, Hrvoje Jurković.

Foto: Ranger Hrvatska
  • 490
  • 160
  • 0

"Najveći problem kada je u pitanju očuvanje prirode u Hrvatskoj su male kazne za počinitelje, nesankcioniranje i nedostatak interesa kako bi se zaštitila priroda. Unatoč svim naporima, građani nisu dovoljno dobro educirani o sustavu gospodarenja otpada, reciklažnim dvorištima", smatra direktor organizacije Ranger - Čuvari prirode Hrvatska, Hrvoje Jurković

Imaju i konjičku postrojbu

Ova je udruga osnovana 2016. godine u Karlovcu na inicijativu prijatelja koji su počeli čistiti svoju ulicu, priča nam Jurković otkrivši kako su se od tada do danas proširili na sve veće gradove u Republici Hrvatskoj. "Glavni cilj naših volontera je zaštita prirode i okoliša te spašavanje unesrećenih divljih životinja. Trenutačno imamo oko 3.000 rangera volontera na razini Republike Hrvatske koji su organizirani u specijalizirane timove", kaže dodavši kako su u njihov tim dobrodošli svi koji vole prirodu i okoliš, životinje. 

"Ono po čemu smo dodatno prepoznatljivi su naši Junior Rangersi koji imaju svoj program, prilagođene eko akcije, eko patrole."

U rad su uključeni mladi i djeca

Područja u okolici Karlovca, a kojima ne mogu pristupiti quadovima i drugim vozilima, obilaze konjičkom postrojbom. "Konji ne zagađuju zrak, ne uznemiravaju druge životinje i ljude kao quadovi i druga vozila", objašnjava Jurković i kaže kako njima planiraju obilaziti parkove, a osim uvida u stanje na terenu, imat će i ulogu informiranja izletnika o lokaciji koju su posjetili, ali i o tome kako se odgovorno ponašati u prirodi. 

Akcije povodom Dana planeta Zemlja

Svake godine povodom Dana planeta Zemlja, a koji se obilježava u ponedjeljak, 22. travnja, diljem Lijepe naše, gdje god imaju svoje podružnice, organiziraju između 30 i 40 ekoloških akcija

"Najčešće su to akcije čišćenja šuma, rijeka, jezera i mora. Prošle smo godine prikupili više od 120 tona otpada. Sanirano je 30 divljih odlagališta smeća od čega njih 12 u šumama", kazuje ovaj aktivist. 

Prepoznati su i po redovnoj Ranger eko patroli, pozivnom centru koji je otvoren za pozive 24 sata na dan, svih 365 dana u godini te spašavanju divljih ozlijeđenih životinja koje prevoze do registriranih oporavilišta. U tu svrhu imaju i educiran animal rescue tim s opremljenim vozilom.

Hrvoje Jurković (desno) na jednoj od akcija

Budi i ti Ranger - čuvar prirode

Prošle su godine u rad pustili aplikaciju "Budi i ti Ranger čuvar prirode", a onda je i nadogradili. Sada osim prijave divljih odlagališta, građani mogu dojaviti o ozlijeđenim divljim životinjama te se informirati o strogo zaštićenim životinjama.

Treba naglasiti da je prijava anonimna, a oni su ti koji nakon istrage prijavljuju osobu koja je napravila određenu štetu. 

Ukoliko se želite učlaniti i podržati rad Rangera možete to učiniti putem sljedećeg obrazca:

Obrazac prijave

U njihov se rad mogu uključiti svi građani. Dovoljno je da dođu na neku od njihovih akcija koje se mogu pratiti na Facebook stranici Ranger - Čuvari prirode Hrvatska gdje se nalaze informacije o ovoj udruzi. A ako žele biti aktivni u njihovu radu, trebaju ispuniti prijavnicu. 

"Želimo pokriti cijelu Hrvatsku. Najnovija podružnica formirana je u Osijeku. Pozivam sve da prate naš rad i akcije te nam se priduruže u očuvanju prirode", poručio je Hrvoje Jurković. 


Fotoprilog


Tagovi

Ranger Hrvatska Hrvoje Jurković Očuvanje prirode Dan planeta Zemlja Akcije čišćenja Podružnice Divlja odlagališta Spašavanje životinja Ranger Čuvari prirode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB