Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost krumpira
  • 12.12.2023. 18:00

Krumpir dobio svoj međunarodni dan - kada ćemo ga obilježavati?

Krumpir ima ključnu ulogu u globalnoj prehrambenoj sigurnosti i prehrani stanovništva

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 731
  • 53
  • 0

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) pozdravila je odluku UN-a da 30. svibnja proglasi Međunarodnim danom krumpira.

Ovo je prilika za podizanje svijesti o ključnoj ulozi kulture koju redovno konzumiraju milijarde ljudi i koja je od globalnog značaja za prehrambenu sigurnost, a posebno se naglašava njegova uloga u borbi protiv pothranjenosti.

Značaj u prehrani stanovništva

Prijedlog Generalnoj skupštini UN-a podnio je Peru, a poticaj za uvođenje ovog dana temelji se na Međunarodnoj godini krumpira koja je obilježena 2008. godine. Ova je država dom za nekoliko tisuća sorti i u njoj se nalazi Međunarodni centar za krumpir IPC.

"Ovaj Međunarodni dan će rasvijetliti značajnu vrijednost krumpira – nutritivnu, ekonomsku, ekološku i kulturološku. Također će naglasiti doprinos vrste globalnoj prehrambenoj sigurnosti, smanjenju siromaštva i egzistenciji milijuna ljudi, uz naglasak na ključnu ulogu znanja i prakse autohtonih naroda", rekla je Beth Bechdol, zamjenica generalnog direktora FAO-a. 

Kojih je 40 međunarodnih i svjetskih dana povezano s poljoprivredom?

FAO naglašava da je ova kultura iz regije Anda stigla u Europu u 16. stoljeću, a zatim se proširila po cijelom svijetu. Pomogla je da se poboljšaju životi seoskog stanovništva, posebno u područjima gdje su prirodni resursi, posebno obradivo tlo i voda, ograničeni a inputi su skupi.

Victor Garcia Toma, stalni predstavnik Perua u UN-u, naglasio je da će Svjetski dan krumpira poticati razvoj poljoprivrede, prehrambenu sigurnost, očuvanje bioraznolikosti i funkcija ekosustava.

Proizvodnja u problemima

Ovaj klimatski prihvatljiv usjev proizvodi niske razine emisije stakleničkih plinova u usporedbi s drugim kulturama, istaknuo je.

U proteklom desetljeću, globalna proizvodnja je porasla za deset posto što je dovelo do rasta zaposlenosti i prihoda, ali treba se napraviti još više da bi se iskoristio njegov puni potencijal u potrazi za okončanjem gladi i pothranjenost globalno. Proizvodnja se suočava sa stalnom prijetnjama štetnika i bolesti, od kojih su najznačajniji zlatica krumpira i kasna plamenjača, kao i bakterioze.


Tagovi

FAO Prehrambena sigurnost Peru Međunarodni dan krumpira Uzgoj krumpira Važnost krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.