Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024.
  • 24.10.2023. 12:00

Landini REX 4-120 GT Dynamic s robotiziranim prijenosom za optimalno iskorištenje snage

Ovaj finalist u kategoriji specijaliziranih traktora ima viši stupanj "automatizacije" čime je omogućeno lakše upravljanje prilikom obavljana agrotehničkih operacija, što svakako utječe na povećanje produktivnosti rada.

Foto: Landini
  • 367
  • 45
  • 0

Landini u ovogodišnjoj utrci za traktora godine TotY ide s poboljšanim voćarsko-vinogradarskim traktorom REX 4-120 GT RoboShift Dynamic, finalistom u kategoriji "Best od specialized".

Opremljen je novom tehnologijom "roboshift" prijenosa, "APS – Auto powershift", što znači optimalno iskorištenje snage motora. Nadalje, poboljšana je interakcija traktor - uporaba - polje – rukovatelj. Ima i viši stupanj "automatizacije" čime je omogućeno lakše upravljanje prilikom obavljana agrotehničkih operacija, što svakako utječe na povećanje produktivnosti rada.

Posebno sjedalo za lakše rukovanje

Komandna "multifunkcionalna" konzola traktora integrirana je sa sjedalom i smještena je s desne strane traktorista. Prednost ove konzole očituje se u smještaju svih komandi na jednom mjestu ("user friendly") koje vozač aktivira rukom pri čemu ju oslanja na ergonomski oblikovan oslonac za lakat.

Sjedalo ima zračno ogibljenje i može se zakretati od -80 do +160, a što olakšava rad rukovatelja. Kabina je opremljena filterom 4. kategorije što osigurava visoku zaštitu rukovatelja traktora (zvučna izolacija i štetne tvari).

Zakretanje sjedala 

Kad govore o upravljanju, osim veće udobnosti, inženjeri Landinija ističu još veću jednostavnost i još veću sigurnost unaprijeđenog sustava. Svi su elektronički parametri upravljanja vidljivi na digitalnoj komandnoj ploči. Traktor je opremljen sustavom paralelnog vođenja s redovima tijekom gibanja traktora.

Sustav precizne poljoprivrede

Također je opremljen ISOBUS-om koji mu omogućuje njegovu upotrebu u sustavu precizne poljoprivrede. Prilikom rada mogu se pratiti svi parametri traktora preko "Landini fleet & farm management".

Kod ovog je TotY finalista bolje iskorištenje snage i pri najvećim brzinama 40 km/h u "eco" modu, što znači uštedu u potrošnji goriva te smanjenje emisije štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Usput podsjetimo da je se radi o Deutz-AG 4-cilindarskom motoru maksimalne snage 112 KS, maksimalnog okretnog momenta 420 Nm pri 1600 okretaja u minuti. Motor zadovoljava najviše standarde emisije ispušnih plinova (Stage V). Proizvođač navodi kako je potrošnja goriva 170 gr/kW/h.

Praćenje svih parametra rada putem pametnog telefona 

Landini 4-120 GT RoboShift Dynamic je opremljen trostrukom hidrauličkom crpkom što osigurava lakši rad. Maksimalni stražnji podizni kapacitet je 3,4 a prednji 1,7 tona. Na raspolaganju su dva stražnja odnosno 4+3 prednja priključna ventila. Stražnje vratilo ima 540/540E/1000/1000E okretaja u minuti, a prednje 1000.

Konstrukcija traktora omogućuje njegovu prilagodbu i primjenu u različitim oblicima trajnih nasada. Kompaktan GT model, u brojkama izgleda ovako: 4.000 mm ukupne duljine, 1.500 širine, 2.480 visine, 2.140 dužina podvozja, a 300 mm klirensa. Radijus okretanja mu je 4,5 m rad. Masa mu je 3.840 kg a pod maksimalnim radnim opterećenjem 5.250 kg.


Fotoprilog


Tagovi

Landini REX 4-120 GT Dynamic TotY Finalist Traktor godine


Autor

Željko Barač

Više [+]

doc.dr.sc, član žirija TotY izbora i predsjednik Katedre za eksploataciju, ergonomiju i održavanje poljoprivredne tehnike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.


Partner