Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olujno nevrijeme
  • 24.07.2024. 11:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Pojezerje

Lani poplava sada tuča - zrna veličine oraha potukla vinograde i voćnjake u zaleđu Ploča

Općina Pojezerje u zaleđu Ploča poznata je upravo po vinogradarstvu i voćarstvu. Štete su i do 100 posto.

Foto: FB/Općina Pojezerje/prtscr
  • 60
  • 0
  • 0

Olujnog nevremena s tučom nije pošteđen niti jedan kraj Hrvatske. Štete se zbrajaju i u zaleđu Ploča, na području Općine Pojezerje, poznate po vinogradarstvu i voćarstvu. 

Nažalost, kraj koji se lani borio s poplavama, sada je poharala tuča veličine oraha. 

"Tako krupnu krupu u životu nisam vidio. Bilo je krupe, bilo je svega, ali ovakve veličine nije bilo", rekao je Ivan Čotić za dnevnik.hr

Proizvođači ističu da su u vinogradima štete i do 100 posto, u voćnjacima do 80 posto. Kraj je ovo inače poznat po autohtonoj sorti plavki, ali i cardinalu, ujedno jednoj od zastupljenijih sorti stolnog grožđa.

Umjesto trganja - piljenje?! U vinogradima Pojezerja odvija se katastrofa

Zbog olujnog nevremena, a kako bi se spasilo što se spasiti može, reagirala je i Uprava za stručnu podrsku razvoju poljoprivrede.

"Savjetujemo poljoprivrednike o potrebama provedbe mjera zaštite vinove loze od pojave biljnih bolesti, prvenstveno sive plijesni. Bolest koja može uzrokovati izravne i neizravne štete, što će rezultirati smanjenim urodom i lošom kvalitetom grožđa", ističe Srećko Bošković mag. ing. agr.

Dostupni kemijski pripravci botricidi na tržištu RH za suzbijanje sive plijesni su: Switch 62,5 WG, Pyrus 4OO SC, Cantus, Teldor SC 500  i dr.

Također savjetuje primjenu biostimulatora s naglašenim sadržajem amino i huminskih kiselina, kako bi se biljci pomoglo da se u što kraćem roku oporavi od preživjelog oblika stresa ubrzavajući fiziološke procese u samoj biljci.

Na teren će, kako je najavio načelnik Općine Pojezerje Borislav Dominiković, izaći povjerenstvo za procjenu štete. Nakon toga će poduzeti zakonom propisane mjere za proglašenje prirodne nepogode.


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Stradali vinogradi Stradali voćnjaci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".