Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrućina u traktoru
  • 25.06.2023. 07:30

Ljetne vrućine i rad u kabini traktora i kombajna

Naporan i dugotrajan rad na visokim temperaturama mogu biti kobni za operatere

Foto: Depositphotos/ iofoto
  • 3.128
  • 169
  • 0

Vrući ljetni dani su pred nama, ali i poljoprivredni poslovi koji se obavljaju strojevima. Visoke temperature su još veće u kabini traktora ili kombajna. Suvremena mehanizacija je nezamisliva bez klima uređaja i sustava za pročišćavanje zraka, ali je veliki broj mehanizacije, posebno starih traktora, bez ove pogodnosti. Višesatni radovi u otežanim uvjetima mogu dovesti do pregrijavanja pa čak i smrti operatera.

Opasnost vreba

Visoka temperatura, zagrijan zrak, isparavanje dovode do toga da čovjek "diše na škrge". Upotreba klima uređaja stvara povoljno okruženje i svježinu. Dizajn kabine i svih dijelova unutrašnjosti treba podržavati strujanje zraka, što povećava efikasnost hlađenja i pomaže održavanje konstantnog temperaturnog režima.

Kabina traktora ima ventilacijski sustav koji tera filtrirani vanjski zrak prilikom ulaska kako bi se operateru osigurao svjež. Kada je vani vrel zrak on prolazi kroz isparivač gdje se uklanjaju toplina i vlaga u rasponu od 40 do 70 posto ukupnog toplinskog opterećenja. Suvremeni ventilacijski sustavi filtriraju nečistoće iz njega kako bi se spriječilo zagušenje sustava, osigura kvalitetan zrak u unutrašnjosti i održavaju potrošnju energije na što nižem nivou.

Kabina traktora ima ventilacijski sustav (Foto: M.C.Celić)

To je od izuzetne važnosti ne samo kod žetve, već i kod tretiranja pesticidima u usjevima i voćnjacima. Prašina koja nastaje prilikom radova može sadržavati razne patogene, poput mišje groznice. Najveću pažnju obratite kad se vrši aplikacija pesticidima, jer dolazi do velikih isparavanja disperzivnih čestica koje lako mogu prodrijeti u kabinski prostor, naročito starih traktora. Obavezno nosite zaštitnu opremu ili po mogućnosti raditi aplikaciju u večernjim ili čak noćnim satima ako je to moguće.

Prilikom svakog izdisaja izbacujemo ugljikov dioksid i vlagu što brzo smanjuje sadržaj kisika u kabini. Njegov manji sadržaj postepeno usporava rad čovjeka i njegove misli što može biti opasno kada rukujete poljoprivrednim strojem. Operater se s manje kisika osjeća veoma umorno i može pasti u nesvijest. Visoka temperatura još više povećava probleme, dovodi do dehidracije, sunčanice i ubrzava gubitak svijesti. Zbog toga je od izuzetne važnosti osigurati dotok svježeg rashlađenog zraka i osigura ispravnost klima uređaja. Također, i sami materijali od kojih je napravljena kabina su uglavnom plastični ili polimerni koji na visokim temperaturama ispuštaju određene molekule koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje.

Kako spriječiti nesreće zbog pregrijavanja?

Prije svega potrebno je izbjegavati obavljanje poljoprivrednih radova u najtoplijem dijelu dana. Održavajte unutrašnjost čistom. Ne jedite u kabini i ne pijte sokove, pivo, jer tako privlačite insekte i druge štetnike. Pijte puno vode kako ne biste dehidrirali. Izbjegavajte alkohol, energetska i gazirana pića koja imaju visok sadržaj šećera.

Kod starih traktora prozori se mogu otvarati, međutim to nije slučaj kod suvremenih. Da se rashladite pomoći će vlažan ručnik. Uvijek imajte suh ručnik za brisanje znoja s lica. Svakodnevno ih mijenjajte, jer će postati prljavi i mogu biti izvor infekcije kože i očiju.


Tagovi

Kabina traktora Kabina kombajna Ventilacija kabine Poljski radovi Vrućina Žetveni radovi Nesreća ljeti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled