Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drska krađa
  • 26.07.2024. 12:20
  • Splitsko-dalmatinska, Žeževica

Lopatali po noći?! Iz vinograda braće Eremut ukradena tona stajskog gnojiva

Znam, krade se na sve strane, ali nikada ne pamtim da je netko otuđio gnoj. Pogotovo zato što se vinograd nalazi nekih tristotinjak metara od obiteljskog doma, revoltiran je Mario Eremut.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 73
  • 0
  • 0

Nepoznati počinitelji ukrali su preko tonu kozjeg stajskog gnojiva iz vinograda braće Nikice i Maria Eremuta u selu Žeževica u općini Šestanovac. Sve se, pretpostavljuju Eremuti, odvijalo u sitnim noćim satima za što su bila potrebna najmanje trojica lopova, a koji iza sebe nisu ostavili "ni brabka"

"Prije nekoliko dana brat je iz staje u vinograd 'deponirao' gnoj na dozrijevanje u namjeri da nakon jematve pognoji trsove. I tako umjesto grožđa, lopovi su odnijeli gnojivo. Ne znam kako opisati takvo nedjelo", ogorčen je Mario. 

Vinograd svega 300 metara od doma obitelji 

Jednostavno, dodaje, nije mogao vjerovati da se tako što može dogoditi. "Znam, krade se na sve strane pogotovo kada vam u selo tijekom ljetne sezone dolaze neki potpuno nepoznati ljudi, ali nikada ne pamtim da je netko otuđio gnoj. Pogotovo zato što se vinograd nalazi nekih tristotinjak metara od obiteljskog doma", priča dodajući da vjeruje da je gnoj odavno "rezerviran“, samo se čekao kupac u čijem će vrtu uskoro završiti, ako već i nije.

Najviše mu je, ističe, žao brata koji se muči oko koza i vinograda. I onda sav trud nestane u sat vremena koliko je po Marijevoj procjeni bilo potrebno da se utovari gnoj u kamion, 

"Pošto se nalazio na hrpi, za ukrcati tu količinu gnoja bila su potrebna minimalno tri čovjeka. Po tragovima guma i 'šlajfanju' vidi se da se radi o većem vozilu koje je zbog tereta zapelo na izlazu sa njive", opisuje. 

Krađu prijavili policiji 

Cijeli slučaj su odmah prijavili policiji, pa se ipak nadaju pozitivnom rješenju. 

Mario Eremut: Rezidba maslina zahtijeva najviše znanja i umješnosti

Nažalost, ove godine Eremutovi vinogradi ostat će bez fertilizacije ili nadoknađivanja hranjiva i sigurno manjim prinosom grožđa u idućoj vinorodnoj sezoni. Takav epilog nisu očekivali. Međutim, vjeruju u pravnu državu i da će počinitelje privesti licu pravde.  


Tagovi

Mario Eremut Stajski gnoj Krađa Kozji gnoj Krađa iz vinograda


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oranje njive prava je gozba i za rode #RuralFoto #proizvodnja