Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma svinja
  • 25.07.2013.

Loše rukovođenje na farmi svinja Senkovac

„Plaća je „legla“ za četvrti mjesec, a svinje smo isporučili za peti mjesec. Direktor Cikuša obećao je plaće, a dobili smo i privremenog stečajnog upravitelja", rekao je Benko

Foto: pobjeda.me
  • 673
  • 58
  • 0

Farma u Senkovcu proživljava svoje „crne dane“. Naime, radnici nisu dobili već dvije plaće a više od 20 tisuća svinja gladuje i ugiba zbog nedostatka hrane, te ujedno jedu i lešine. Cjelokupna situacija je otužna zbog štrajka radnika i lošeg odnosa prema životinjama. Farma je u vlasništvu Zorana Cikuša i trenutno zapošljava 68 radnika. Sa stanjem na farmi upoznata je i Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Orešković, predsjednik sindikata PPDIV-a, ističe da su u tijeku pregovori sa poduzećima koji bi mogli osigurati hranu svinjama kako ne bi gladovale. „Smatramo da ta farma ima perspektivu, posebice jer posjeduje 550 ha u koncesiji, a tu je moguće izgraditi i bioplinsko postrojenje“, riječi su Šime Oreškovića.

Nedjeljko Benko, povjerenik sindikata Farme Senkovac d.o.o., ističe kako je stanje neizdrživo već dosta dugo, dok je hrana dolazila svaki treći ili četvrti dan. „Plaća je „legla“ za četvrti mjesec, a svinje smo isporučili za peti mjesec. Direktor Cikuša obećao je plaće, a dobili smo i privremenog stečajnog upravitelja. Ne znamo što ćemo jer hranu i mineralno-vitaminske dodatke svinje moraju imati. Ljudima je neizdrživo bez plaća, svi imaju kredite. Na posao treba dolaziti ili odlaziti, što nije besplatno. U tovnom dijelu imamo oko 3.500. svinja, a nekada smo ih znali imati 14 tisuća. U uzgojnom dijelu imamo 2 100 krmača, dosta prasaca, ali osjeća se nedostatak hrane na svakom koraku“, rekao je Benko.

Prema riječima radnika, aktualni vlasnik se ne ponaša lijepo i onako kako bi trebao. Nije mu stalo i ne vodi računa ni o čemu. Predstečajni upravitelj Franjo Otročak navodi kako je situacija izrazito složena. „Svinje su tijekom nagodbe više „bile na dijeti“ i gladovale nego što su jele. Prvo što smo napravili bilo je da smo nabavili određenu količinu hrane.“

Foto: pobjeda.me


Tagovi

Senkovac d.o.o. Farma svinja Franjo Otročak PPDIV Uprava za veterinarstvo Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoske lole #RuralFoto #selo