Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na zemljište
  • 05.07.2023. 15:00

Mađari neće plaćati porez za poljoprivredno zemljište

Poljoprivrednici su pokrenuli peticiju, a njihov je prijedlog u startu podržala i mađarska Vlada

Foto: Depositphoto/sanddebeautheil
  • 514
  • 84
  • 0

Peticija koju su pokrenuli mađarski poljoprivrednici je urodila plodom. Parlament je zakonom zabranio naplatu poreza na poljoprivredno zemljište, piše Magyar Hírlap.

Od 1. rujna stupa na snagu izmjena Zakona o lokalnim porezima iz 1990. godine, prema kojoj ga općine više ne mogu naplaćivati na poljoprivredno zemljište, vlasništvo nad njim te imovinska prava koja su upisana na njega.  

Velika akcija se isplatila

Udruženje mađarskih poljoprivrednih saveza i zadruga te Nacionalna poljoprivredna komora (NPK) zajednički su djelovali na ukidanju ovog nameta, a njihovu je peticiju potpisalo više od 120.000 ljudi.

Prijedlog amandmana su parlamentu zajednički podnijeli István Nagy, ministar poljoprivrede, Balázs Győrffy, predsjednik NPK, István Jakab, predsjednik Udruženja mađarskih poljoprivrednih sindikata i zadruga te Zsolt Nyitrai, glavni savjetnik premijera.

Zaštita resursa

Vlada Mađarske je i prije donošenja izmjene zakona podržala ovaj prijedlog. 

Ministar Nagy je u video poruci na svojoj Facebook stranici izjavio da ga sada jamče donesenim zakonom koji zabranjuje nametanje poreza na zemljište gradonačelnicima i načelnicima općina.

"Oporezivanje bi oduzelo resurse sektoru, a porez na zemljište bi imao negatvan učinak na cijenu hrane, što bi osjetio cijeli narod."

Naglasio je da štite interese mađarskih poljoprivrednika i kod kuće i u Bruxellesu.


Tagovi

Mađarska István Nagy Porez na poljoprivredno zemljište Zakon o poljoprivrednom zemljištu Mađarska poljoprivreda Peticija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.