Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deve u Budimpešti
  • 02.08.2024. 18:00

Mađarski poljoprivrednici s devama marširali protiv klimatskih promjena

Ovogodišnja suša u Mađarskoj je već prouzročila gubitke od najmanje 600 milijuna eura samo u proizvodnji kukuruza

Foto: M.C.Celić/FB Zöld Gerilla
  • 324
  • 40
  • 0

Grupa mađarskih farmera prosvjedovala je u četvrtak u Budimpešti, vodeći dvije deve do ministarstva poljoprivrede, prenio je Reuters.

Poljoprivrednici i ekolozi

Takozvanu Ekspediciju karpatske pustinje organizirao je Zeleni gerilski pokret, kojeg su osnovali poljoprivrednici i ekolozi, s ciljem širenja svijesti o upravljanju krajolikom i utjecaju klimatskih promjena na poljoprivredni sektor.

"Veza između deva i pustinje je očita, zato smo se dosjetili ove ideje kako bismo istaknuli dezertifikaciju tla", rekao je organizator prosvjeda László Kulcsár.

Oko 60 prosvjednika, uz podršku glazbenika i umjetnika, zahtijevali su od vlade da pokrene program skupljanja kišnice i poplavne vode za navodnjavanje tijekom sušnih razdoblja.

Upravljanje vodama ključno za poljoprivredu

"Trenutno su rijeke ograničene branama, imamo strogu zaštitu od poplava, štitimo se od njih, ali trebali bismo njima upravljati", rekao je poljoprivrednik Peter Balogh.

Ove godine Mađarska opet trpi suše, s više od 80 % teritorija pogođenog srednjom do jakom sušom, a ekonomisti procjenjuju da je ovogodišnja već prouzročila gubitke od najmanje 600 milijuna eura samo u proizvodnji kukuruza. 

"Postoji rješenje! Moramo napuniti naše prirodne rezervoare vode, od kojih se najveći i s najvećim skladišnim kapacitetom nalazi ispod površine, a višak vode iz naših rijeka moramo ispustiti u krajolik pod reguliranim, sigurnim uvjetima", poručuju organizatori.

Klimatske promjene ozbiljno ugrožavaju mađarsku poljoprivredu, posebno u južnoj regiji Homokhatsag, koja proizvodi kukuruz, žitarice i suncokret. Suša je 2022. godine uzrokovala gubitke od oko 2,5 milijardi eura za poljoprivredni sektor. 

Kako je to izgledalo, pogledajte u Facebook objavi organizacije Zöld Gerilla:


Tagovi

Mađarska Budimpešta Deve Prosvjed László Kulcsár Zeleni gerilski pokret


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.