Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 18.09.2023. 15:00

Mađarski seljaci na nogama zbog ukidanja zabrane ukrajinskih žitarica

Mađarska, Slovačka i Poljska uvele su jednostrane zabrane za uvoz ukrajinskih žitarica. A ostale?

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 3.448
  • 241
  • 1

U nedjelju ujutro četiristotinjak mađarskih poljoprivrednika prosvjedovalo protiv odluke Bruxellesa o ukidanju zabrane uvoza ukrajinskih žitarica u Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Slovačku i Poljsku. 

Četiri zemlje i nakon 15. rujna traže zabranu uvoza iz Ukrajine, što kaže peta? 

Čim je odluka donesena u petak, 15. rujna do kada je zabrana trajala, odmah su organizirali demonstracije, piše Agroinform. S traktorima i ostalim poljoprivrednim strojevima vozili su se magistralom 4 koja vodi do granične postaje, a jedna od prometnih traka bila je potpuno zauzeta vozilima. 

Samo transport, ništa uvoz

István Jakab, predsjednik Udruge mađarskih poljoprivrednih sindikata i poljoprivrednih zadruga (Magosz), koja je organizirala prosvjed zajedno s Nacionalnom poljoprivrednom komorom, nazvao je odluku Europske komisije da ne produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica neprihvatljivom za tamošnje poljoprivrednike. Kažu kako potpuno podržavaju odluku mađarske vlade koja je odmah nakon ukidanja zabrane donijela vlastitu odluku o daljnjoj zabrani uvoza pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, ali i još 24 proizvoda.  

Ta se roba može samo transportirati, ali ne i ostati u Mađarskoj.

Tamás Petőházi, predsjednik Nacionalne udruge proizvođača žitarica kaže kako je u toj zemlji ove godine proizvedeno oko 3 milijuna tona izvozne robe. "Unutarnja potrošnja je oko 2,5 milijuna tona, uz to još ima 3 milijuna tona žitarica. Loša vijest je da nema uobičajenih talijanskih kupaca koji su u ovom razdoblju kupovali mađarsku pšenicu", pojasnio je. 

Budući da izvozno tržište ne funkcionira, cijene su još niže, a situacija bezizlazna. 

Osim Mađarske, jednostranu zabranu su uvele i Slovačka i Poljska, a Reuters piše da isto traže i rumunjski poljoprivrednici. 

I Rumunjska se buni

"Ako je zemlja poput Poljske, koja snažno podupire Ukrajinu protiv ruske agresije, donijela takvu odluku, ne razumijemo zašto bi Rumunjska bila rezervirana učiniti isto", priopćila je tamošnja udruga poljoprivrednika. 

Ukrajina je isporučila 9,2 milijuna tona žitarica preko rumunjske crnomorske luke Constanta u prvih osam mjeseci ove godine, a ukupno 8,6 milijuna tona u 2022.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Uvoz žitarica Ukidanje zabrane Slovačka Poljska Mađarska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.