Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove genomske tehnike
  • 18.12.2023. 12:00

Marijana Petir: Države bi trebale same odlučiti o uzgoju bilja novim genomskim tehnikama

Nadamo se da će Europska komisija ozbiljno shvatiti dostavljene primjedbe, rekla je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir

Foto: Depositphotos/pintaal@mail.ru
  • 367
  • 46
  • 0

Posljednjih dana s velikom zabrinutošću reagira se na Prijedlog uredbe o biljkama dobivenim određenim novim genomskim tehnikama (NGT) kojeg je pripremila Europska komisija. 

Povodom toga, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir rekla je kako je Odbor o ovoj kontroverznoj Uredbi s Europskom komisijom pokrenuo politički dijalog u studenom 2023. godine i da očekuju da im se dostavi odgovor

"Nadamo se da će Europska komisija ozbiljno shvatiti dostavljene primjedbe, jer ovako predložen tekst može imati nepovratan negativan utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju, okoliš, bioraznolikost, zdravlje ljudi i životinja", rekla je Petir i dodala kako državama članicama treba omogućiti samostalno odlučivanje o ograničavanju ili zabrani uzgoja NGT bilja na vlastitom teritoriju ili dijelu teritorija.

Učinci uvođenja NGT mogu biti nepovratni

Pritom, ističe, treba uzeti u obzir kako učinci namjernog uvođenja u okoliš NGT bilja mogu biti nepovratni, pa bi u tom smislu procjena i kontrola rizika, koja obuhvaća obje kategorije NGT bilja, trebala biti ključna odredba ovog zakonodavnog prijedloga. 

Petir je podsjetila na stav Europskog suda pravde, koji je u svojoj odluci iz 2018. godine izjednačio GMO i NGT, ocijenivši kako bi regulativa vezana uz NGT trebala biti sastavni dio Direktive o GMO, te na odluke Europske komisije kojima se, ne uvažavajući pri tome mišljenje Europskog parlamenta, odobrava registracija novih GMO-a.

Petir je dodala kako je Hrvatski sabor na prijedlog Odbora za poljoprivredu donio Deklaraciju o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od genetski modificiranih organizama kojom je dodatno potvrđena činjenica da je Republika Hrvatska država slobodna od genetski modificiranih organizama, te da žele da takva ostane i za generacije koje dolaze. 

Omogućiti pravo na slobodu izbora?

Rekli su kako potrošačima i proizvođačima treba omogućiti pravo na slobodu izbora, što zahtijeva osiguranje adekvatnog praćenja i označavanja navedenih proizvoda. 

"Ukazali smo na nužnost prepoznavanja potencijalnih rizika od patentiranja, s obzirom na to da je NGT biljke/sjeme moguće patentirati, što nije slučaj s proizvodima konvencionalnog oplemenjivanja, a što bi u budućnosti moglo dovesti do monopola pojedinih proizvođača", upozorila je Petir.

Odbor je zatražio od Europske komisije i da dostavi informaciju o financijskim sredstvima koja će biti namijenjena jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta za odlučivanje o statusu određenih NGT biljaka, službenih kontrola i novih metoda praćenja NGT proizvoda.


Tagovi

Marijana Petir Nove genomske tehnike NGT GMO Prijedlog uredbe o biljkama Praćenje NGT proizvoda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja