Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbor za Miss
  • 30.08.2024. 19:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Marinka Andraković: Poznajem mnogo djevojaka koje nemaju problem zasukati rukave

Studentica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, s već značajnim iskustvom u poljoprivredi, ponijela je titulu Miss Osječko-baranjske županije

Foto: Tin Junušić
  • 4.001
  • 401
  • 0

Titulu Miss Osječko-baranjske županije na svečanosti izbora u Strossmayerovom perivoju u Đakovu, osvojila je studentica druge godine Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Marinka Andraković iz Semeljaca. 

Osim što je ponosna nositeljica ovoga naslova, diči se i obiteljskom tradicijom. "Moji se dugo godina bave poljoprivredom, imamo obiteljsko gospodarstvo gdje uzgajamo ratarske kulture poput pšenice, ječma, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice", uvodi nas u priču Andraković otkrivši da je bila neodlučna oko toga što želi studirati, ali ju je upravo nasljeđe potaknulo da na kraju upiše FAZOS. 

"Smatram da poljoprivreda više nije kao nekada te da je potrebno mnogo znanja i prilagodbe, pogotovo u odnosu na klimatske promjene", objašnjava Marinka. 

Razbijanje predrasuda

"Mladi danas često poistovjećuju poljoprivredu sa starim slikama, gdje čovjek stoji u čizmama do koljena i kopa. Drago mi je da razbijamo te predrasude, jer poznajem mnogo djevojaka koje se bave ovim poslom i koje nemaju problem zasukati rukave", napominje ova studentica. 

Preko student servisa zaposlila se u Poljoprivrednom institutu

Iako je, kako objašnjava, svjesna da je tek na početku svog obrazovanja, s još puno toga za naučiti, uživa u predavanjima, učenju i druženju s kolegama.

Nada joj je da će u budućnosti nastaviti raditi s roditeljima. Zato pomno prati oca i od njega mnogo uči. "Najčešće pomažem tijekom žetve, kada vozim traktor s prikolicom na vagon", otkriva nam. 

Rad u budućoj struci

Osim rada na obiteljskom gospodarstvu, aktivna je i u struci kroz različite projekte.

"Fakultet mi se stvarno sviđa. Radila sam mnogo studentskih poslova, a istaknula bih onaj na Poljoprivrednom institutu preko student servisa, gdje puno toga učim", rekla je Andraković.

"Moja uloga uključuje prikupljanje, pripremu i ekstrakciju uzoraka te provođenje jednostavnijih spektrometrijskih analiza u laboratoriju", opisuje. Trenutno radi na projektu usmjerenom na očuvanje i održivo korištenje genetskih izvora u poljoprivredi, gdje istražuje utjecaj suše na populaciju mahunarki

Kako kaže, nema problem zasukati rukave

Iskustva tijekom priprema

Iako nije planirala sudjelovati na izboru za miss Hrvatske, odluka da se prijavi došla je nakon što ju je na to ohrabrila okolina. "Nisam imala namjeru prijaviti se. Na to me potaknula moja frizerka, a i obitelj me malo nagovarala", prepričava nam. 

Tijekom nekoliko dana intenzivnih priprema, zajedno s ostalim natjecateljicama, isprobavala je haljine i cipele kako bi konačan izbor prošao savršeno. No, osim zahtjevnih priprema, natjecanje joj je donijelo i nova iskustva.

"Najveću tremu imala sam zbog hodanja u visokim potpeticama i izlaska pred toliki broj ljudi, jer nikad prije nisam stajala na pozornici niti se bavila sličnim stvarima", objasnila je. Kroz cijelo iskustvo, navodi, uživala je u druženju s ostalim djevojkama i gaji nadu da su druženjem nastala cjeloživotna prijateljstva. 

"Najdraži dio priprema bio mi je isprobavanje vjenčanica, jer da se nisam prijavila, nikad ne bih imala priliku nositi takve haljine", dodala je Andraković.

Miss Osječko-baranjske županije

Nije očekivala pobjedu, objašnjava, pa joj je sve ovo novo i iznenađujuće. Nakon natjecanja, dojmovi se još uvijek nisu potpuno slegli, premda su se svi uspjeli malo odmoriti. 

"Roditelji su izuzetno sretni, možda čak i više od mene, posebno mama koja je bila izrazito ponosna", rekla je Andraković.

Unatoč malim očekivanjima, pobjeda je pripala njoj. Poprilično samosvjesna i darovita studentica ipak smatra da, kako kaže, postoje i pametnije i ljepše djevojke koje bi možda bolje predstavile županiju. 

"Svakome bih preporučila sudjelovanje na izboru za Miss, jer smatram da je to izuzetno lijepo i pozitivno iskustvo. Također, potičem sve da se bave poljoprivredom", zaključila je.


Fotoprilog


Tagovi

Miss Osječko-baranjske županije Miss Hrvatske Osijek Fakultet agrobiotehničkih znanosti Marinka Andraković OPG Semeljci


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎