Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška maslinara
  • 20.03.2024. 10:30
  • Zadarska, Vransko jezero, Zadar

Maslinari prepoznali poruku pjesme Rim Tim Tagi Dim - želimo u Lijepoj našoj živjeti od poljoprivrede

Maslinari koji su sudjelovali na ovogodišnjem Noćnjaku prepoznali su poruku koju šalje Marko Purišić, poznat kao Baby Lasagna u svojoj pjesmi Rim Tim Tagi Dim. Kako je izgledao njihov #rimtimtagidimchallenge, pogledajte u videu

Foto: YouTube/screenshot
  • 580
  • 58
  • 1

Zadrugarstvo u Dalmaciji traje ravno 160 godina, a u Zadružnom savezu Dalmacije tu će činjenicu utkati u sve svoje aktivnosti planirane za 2024. godinu, čuli smo na proteklih dana održanom 26. Noćnjaku u Zadru. 

"Čitave godine ćemo se nastojati prisjećati 1864., kada je nastala prva zadruga na otoku Korčuli. Ljudi su se tada našli u potrebi, udružili se da bi ostali živjeti sa svojim obiteljima na tom otoku, pomagati jedni drugima i biti na raspolaganju jedni drugima", otkriva Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza dodajući da su se upravo zato okupili na vidikovcu Kamenjak. 

Lordan Ljubenkov, predsjednik ZSD

Pogled u budućnost uz Rim Tim Tagi Dim

Naime, u programu ove manifestacije jedan je dan posvećen izletu, obilasku prirodnih ljepota, kulturne baštine, maslinara, uljara i drugih poljoprivrednih proizvođača. Ovogodišnji je izlet bio još sadržajniji jer su maslinari na poseban način obilježili i obljetnicu i Noćnjak - podrškom hrvatskoj pjesmi za pjesmu Eurovizije, Rim Tim Tagi Dim, izvođača Baby Lasagna. 

Rim Tim Tagi Dim: Pjesma o ruralnoj Istri ide na Euroviziju?

"Zato smo se i okupili na vidikovcu Kamenjak, uz Vransko jezero, da pogledamo u budućnost, budemo zajedno, pokažemo svoju težnju da nastavimo živjeti u ovoj zemlji, od poljoprivrede, od onoga što nam je Bog dao, a u slučaju Noćnjaka je to maslina i maslinovo ulje", zaključio je Ljubenkov. 

A maslinari, i mladi i stari, rado su se uključili u popularan izazov na društvenim mrežama poznat kao #rimtimtagidimchallenge. Otplesali su ga ne samo domaći iz Istre, Kvarnera, Dalmacije nego i Slovenije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

"Maslinari su prepoznali snažnu simboliku koju ima naša pobjednička pjesma Rim Tim Tagi Dim, Baby Lasagne, a to je odlazak sa sela i napuštanje ruralnih područja. Mislim da na ovom mjestu nema familije čiji barem jedan član nije napustio svoje selo, ognjište, otišao na grad", kaže Božo Novaković iz Zadružnog saveza Dalmacije koji je i sam mladi maslinar.

Božo Novaković i sam je maslinar

Podsjeća kako pjesma priča o napuštanju, odlasku, strahovima kako će biti na gradu. "Ovim plesom i veseljem želimo prebroditi strah i anksioznost od novog i drukčijeg, kako i Baby Lasagna kaže. Vjerujemo da će pjesma imati značajan uspjeh na Euroviziji", poručio je Novaković.

Ulagati u ostanak mladih 

Milivoj Bratinčević potvrđuje da je u dugogodišnjoj praksi i kao maslinar i kao djelatnik Uprave za otoke, Ministarstva regionalnoga razvitka i fondova EU svjestan ovoga problema. "Evo, najkonkretniji slučaj je maslinar iz Lastova, čije dijete nakon završetka osnovne škole odlazi u Dubrovnik, a nakon srednje na fakultet u Zagreb, Split ili Zadar. Otoci i općenito ruralna područja ostaju bez mlade radne snage, koja ide za nečim boljim, a naša imanja ostaju prazna", komentira on dodajući da postoji strategija, no da moramo biti aktivniji. 

Kaže, trebali bismo biti zadovoljni time što je na otocima demografski pad ipak nešto manji, odnosno 4 posto, u usporedbi s 10 posto koliko je na nivou Hrvatske. No, smatra kako je riječ o velikom broju fiktivno prijavljenih, a kao razlog vidi određene poticaje za život na otoku. 

Moramo biti aktivniji, kaže Milivoj Bratinčević

"Promoviramo zadržavanje mladih na obiteljskim imanjima, ali pored svega što država ulaže, trend otvaranja prema Europi se reflektirao na to da mladi odlaze van. Ipak, većina je svjesna grubog života u Irskoj i drugim europskim zemljama te se pomalo vraćaju pod ovo sunce i ljepoti Lijepe naše", zaključio je. 

OPG Ante Urem iz Pirovca šampion Noćnjaka za kvalitetu pakovina!

Problem odlaska mladih imaju i u Crnoj Gori. Tako Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara iz Bara kaže da iako se trude razvijati maslinarstvo, ne vide tko će se njime nastaviti baviti. "Tko će čuvati to što smo mi radili? Mnogi mladi odlaze u gradove i inozemstvo, a naša sela ostaju pusta. Država treba ulagati u ostanak mladih", poručio je dodavši kako su i oni dali podršku hrvatskoj pjesmi na Euroviziji. 

Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara iz Bara

Kako je izgledao njihov #rimtimtagidimchallenge, pogledajte u videu:


Tagovi

Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagna Marko Perušić Noćnjak 2024. Lordan Ljubenkov Vidikovac Kamenjak Rimtimtagidimchallenge Božo Novaković Milivoj Bratinčević Ćazim Alković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja