Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 23.02.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Mato Lukić: Uskoro objavljujemo javne pozive za potpore u poljoprivredi, uveli smo i niz novih

Javni pozivi objavit će se za 16 mjera u poljoprivredi, 8 u lovstvu i 4 s područja ruralnog razvoja, a uz dosadašnje potpore, ove godine uvodimo i više novih, poručio je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije u razgovoru za Agroklub.

Foto: OBŽ
  • 9.180
  • 509
  • 1

Prošla, 2023. godina ostat će zapisana kao godina realizacije više strateških projekata Osječko-baranjske županije. To su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ, Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC Osijek, regionalni centri kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke te Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske... U tijeku je izgradnja I. gimnazije u Osijeku, u Nemetinu se gradi proizvodni centar kompanije Jabil, što je najveća privatna investicija u gradu i županiji u posljednjih 30 godina.

Bilježe se i rekordni turistički rezultati, ali i u smanjenju nezaposlenosti te povećanju broja zaposlenih, obrta... O aktualnostima i planovima u 2024. godini s osvrtom na poljoprivrednu proizvodnju i ruralne dijelove, razgovarali smo s Matom Lukićem, obnašateljem dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Znamo da Županija godinama ulaže u gospodarstvo u cijelosti, poglavito poljoprivredu i razvoj malih OPG-a. Kakvi su planovi ove godine?

Među pet smo najboljih hrvatskih županija po izdvojenim sredstvima za potpore poduzetnika na godišnjoj razini, što potvrđuje naš sustavan i strateški pristup, ali i vrijednost potpora. Kroz našu razvojnu politiku i konkretne projekte podrške poduzetništvu nastojimo stvarati stimulativan okvir i pozitivnu poslovnu klimu, a osobito potičemo razvoj malog i srednjeg poduzetništva koje čini osnovu gospodarstva. U tom smjeru i sada radimo, naravno prateći i prilagođavajući mjere prema aktualnim kretanjima na tržištu i uopće u gospodarstvu.

Gospodarski centar nova je lokacija za brojne manifestacije (Foto: Martina Pavlović)

Tijekom 2024. provest ćemo tridesetak različitih projekata poticanja poduzetništva, među kojima su kreditiranje poduzetnika, informiranje i edukacija, savjetovanje i mentoriranje, potpore poduzetnicima za rast i razvoj poslovanja, učeničko poduzetništvo, projekti za žene poduzetnice, potpore za promotivne aktivnosti, najbolja poduzetnička ideja, poticanje zapošljavanja i drugo.

Gotovo milijun eura za mjere u poljoprivredi

Koliko je u proračunu za 2024. godinu planirano za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju?

U ožujku će biti objavljeni javni pozivi, i to za 16 mjera u poljoprivredi, 8 u lovstvu i 4 s područja ruralnog razvoja, a njihova ukupna vrijednost je gotovo milijun eura. Uz dosadašnje potpore, ove godine uvodimo i više novih, među kojima su potpore za podizanje plastenika i staklenika za uzgoj voća i povrća, za podizanje intenzivnih nasada jabuka, ekstenzivnih nasada jezgričavog i koštuničavog voća osim lješnjaka, badema i oraha, za rekategorizaciju objekata u uzgoju svinja te nove potpore za očuvanje pčelinjeg fonda.

Osječko-baranjska županija najavila nove potpore poljoprivrednicima

Ne možemo ne spomenuti Regionalni distribucijski centar za voće i povrće koji je itekako olakšao poslovanje proizvođača i mogućnost plasiranja robe u po njih najpovoljnijem trenutku.

Osim stvaranja stimulativnog okruženja i pozitivne poslovne klime, Županija i kroz izgradnju gospodarske infrastrukture, poput Regionalnog distribucijskog centra, daje snažan poticaj gospodarstvu, pomažući na taj način napore poduzetnika za postizanjem konkurentnosti na domaćem i stranim tržištima, osiguranju kontinuiranog rasta i razvoja, povećanju kvalitete proizvoda i usluga te novom zapošljavanju. RDC je ispunio i očekivanja i planove te je već u prvoj sezoni ostvario popunjenost kapaciteta od 94 posto, a svoje usluge konstantno nastoji proširiti i povisiti na višu razinu. Prema našim saznanjima korisnici su zadovoljni, no sve aktivnosti i planove gradimo u partnerstvu s proizvođačima i korisnicima usluga, a to nam je dodatno jamstvo da će i rezultati ostati na obostrano zadovoljstvo i korist.

Gospodarski centar opravdao ulaganja

Tu je i Gospodarski centar OBŽ koji je postao središte svih gospodarskih, ali i drugih događanja. 

Da, otvoren je 21. travnja prošle godine, i to nakon samo 20 mjeseci izgradnje ove greenfield investicije i strateškog projekta Osječko-baranjske županije. U prvu fazu uloženo je 10 milijuna eura, a dobili smo reprezentativnu poslovnu infrastrukturu, kvalitetan, moderan i atraktivan prostor za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja. Učinili smo tako još jedan značajan korak za unaprjeđenje poduzetničke klime i gospodarsku vidljivost ovog područja, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda stanovnika istočne Hrvatske, a sve i u cilju povratka mladih obitelji. GC je po svemu ispunio očekivanja i opravdao ulaganja, a veliki interes koji pokazuju poslovni partneri za korištenje ovog prostora jamči uspješan nastavak rada i daljnji razvoj.

Koliko je do sada sajmova i manifestacija ondje održano i što je u najavi za ovu godinu?

Na bivšem sajamskom prostoru Pampas u Osijeku ranije se održavalo tek nekoliko sajamskih priredbi, a Gospodarski centar OBŽ u prvih devet mjeseci rada je ugostio više od 20 različitih događanja. Održani su Proljetni i Obrtnički sajam, Sajam lova, ribolova i turizma, Jesenski sajam, Sajam tehničke kulture, ali i nove manifestacije poput Green Matrix Summita, niz nacionalnih i međunarodnih konferencija i kongresa, seminara, kao i svečanosti poput Dana Osječko-baranjske županije, Dana poljoprivrede i druge.

 Nastojimo stvarati stimulativan okvir i pozitivnu poslovnu klimu, kaže Lukić (Foto: OBŽ)

Ove godine popis će biti još veći. Centar izrasta u središte svih gospodarskih aktivnosti na području naše županije, što će vjerujem potaknuti i niz drugih ulaganja, od gospodarskih do ulaganja u smještajne i turističke kapacitete u gradu i županiji.

Osječko-baranjska županija u protekloj godini zabilježila je i rekordne turističke rezultate.

Od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine ostvareno je 272.339 noćenja i 127.306 dolazaka. Noćenja domaćih gostiju porasla su 5,6 posto, a stranih gostiju 23,6 posto. Gotovo polovina noćenja ostvarena je u hotelima, a slijede objekti u domaćinstvu, ostali ugostiteljski smještaj te objekti na OPG-ima. Stalna povećanja turističkih pokazatelja bilježimo već nekoliko godina, lani čak i tijekom ljeta kada je redovito "niska sezona", a vrhunac dolazaka imali smo u rujnu. Rezultat je to sustavnog pristupa i ulaganja turističkih djelatnika, poduzetnika i javnih ustanova, a Županija je uz financijske potpore sustavno pomagala i poticala razvoj turizma i nizom ostalih aktivnosti.

Bilo je tako niz predstavljanja i promocija diljem Hrvatske, Europe i svijeta, dobili smo vrijedna i zapažena priznanja i nagrade za tradicionalne manifestacije, objekte i projekte poput HeadOnEasta, a naravno kada jedinstvene prirodne ljepote, bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, prate vrhunska eno i gastro ponuda, kvalitetan smještaj, dodatni sadržaji i nadaleko poznata gostoljubivost, rezultati dolaze i za pojedince i destinaciju.

Odlazak radno aktivnog stanovništva problem cijele Hrvatske

Agroturizam ima ogromne potencijale na području županije. Koji je njezin najveći adut odnosno što je do sada učinjeno na tom planu i što bi se još moglo/trebalo učiniti?

Turizam je jedan od najvećih potencijala i resursa za razvoj ruralnog područja naše županije. Imamo jedinstvene prirodne ljepote, bogatu floru i faunu, nadaleko poznatu gastronomiju, vinogorja i vina, dvorce i druge kulturno-povijesne spomenike, a dakako tu su i turističke mogućnosti koje se oslanjaju na običaje i tradicije naših sela, eko-etno sela, seoska gospodarstva. Već sada imamo niz primjera, osobito u Baranji, koji potvrđuju da se kroz ruralni turizam može osigurati posao i poboljšati ukupna kvaliteta života, a time postupno dolazi i do povratka i doseljavanja na ta područja.

Osječko-baranjska županija bilježi rekordne turističke rezultate

U okviru ruralnog turizma neiscrpne su i mogućnosti razvoja specifičnih oblika turizma, od cikloturizma, lovstva, ribolova, avanturističkih doživljaja, izleta, promatranja ptica i drugih oblika. Naravno, Županija pomaže i potiče ruralni turizam svojim potporama i drugim aktivnostima od nastupa na sajmovima i manifestacijama, raznim promotivnim akcijama, savjetodavno, osobito u vezi programa i izvora financiranja razvoja. Aktivno smo uključeni u niz projekata, među kojima je i projekt obnove dvorca Eugena Savojskog u Bilju.

OBŽ ima bogatu floru i faunu, nadaleko poznatu gastronomiju, vinogorja i vina (Foto: M. Pavlović)

Jedan od velikih problema našeg područja je i odlazak radno aktivnog stanovništva, posebno sa sela, no naveli ste da postupno dolazi do povratka pa i doseljavanja?

Odlazak radno aktivnog stanovništva nije problem samo naše županije, Slavonije i Baranje nego cijele Hrvatske, kao i mnogih zemalja u našem okruženju. To je činjenica, baš kao i da se zadnjih godina taj trend zaustavlja te ima sve više primjera povratka i doseljavanja. Županija ne može sama naći odgovor, ali u sinergiji s općinama i gradovima, Vladom i ministarstvima, baš kao i poduzetnicima, te uz korištenje europskih sredstava nastojimo stvarati što kvalitetnije uvjete za život, od vrtića i škola preko radnih mjesta do stambene, komunalne, sportske i druge infrastrukture.

Podaci o smanjenju nezaposlenosti, rekordnim brojevima zaposlenih, povećanju broja obrta, ostvarenim prihodima, investicijama, pa i dolazak novih investitora, potvrđuju da smo na dobrom putu i stoga, spremni za nove izazove, nastavljamo naše programe i projekte za dobrobit cijele županije.


Tagovi

Mato Lukić OBŽ Intervju Poljoprivreda Potpora Projekti Turizam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo