Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024.
  • 30.10.2023. 16:30

McCormick X5.120 - koji su aduti ovog finalista za traktor godine?

Ovaj finalist u kategoriji univerzalnih traktora ima veći stupanj automatizacije, a tu su i novi P3-Drive mjenjač, FPT motor i SmartPilot upravljačka konzola.

Foto: McCormick
  • 478
  • 90
  • 0

Osim Landinija, talijanska ARGO korporacija ima još jednog finalista u ovogodišnjem izboru za traktor godine. Riječ je o McCormick X5.120 P3-Drive, finalisti u "Best Utility" kategoriji višenamjenskih traktora, pogodnih i za ratarske i za stočarske radne zadatke. Najsnažniji je to model serije X5 koja uz ovaj ima još i modele X.5100 (95 KS) i X.5110 (102 KS).

U X5.120 P3-Drive je ugrađen novi FPT F36 motor maksimalne snage 114 KS sa zakretnim momentom od 460 Nm ima povećanje zakretnog momenta za 32 posto u odnosu na prijašnju konstrukciju motora. Motor je četverocilindrični, zapremine 3,6 litara sa 16 ventila. Odgovara najvišim standardima redukcije ispušnih plinova Stage 5 zahvaljujući Hi-eSCR2 sustavu (DOC+SCRoF+EGR) za smanjenje emisija štetnih ispušnih plinova u okoliš. Spremnik za gorivo je zapremine 135 l + 13 l zapremine AdBlue.

Konstrukcija traktora osigurava lagan pristup svim elementima redovitog održavanja, a servisne radnje obavljaju se svakih 500 sati.

Višenamjenski i kompaktan

Novi prijenos P3-Drive omogućuje izbor 36+12 ili 48+16 (uz puzajući mod) brzina koji se sinkronizirano, robotizirano mijenjaju pod opterećenjem unutar četiri ranga, što daje osjećaj kontinuiranog prijenosa. Uz opciju AutoPowerShift (APS) moguć je i automatski odabir brzina. Minimalna je brzina 1,35 (s puzajućom 0,3) a maksimalna 40 km/h.

vd
Pogodan i za ratarske i za stočarske radne zadatke

Opremljen je s izvodima priključnog vratila na prednjoj i stražnjoj strani. Priključno vratilo smješteno na stražnjoj strani ima mogućnost uključivanja u četiri različite brzine vrtnje dok je na prednjem priključnom vratilu brzina 1.000 okretaja u minuti. Njegova konstrukcija omogućuje lagano i sigurno uključivanje i isključivanje vratila Remote controls i AutoPTO function.

Prednji most mu je ogibljen u tri razine, Hydralock, Central Pivot i PSM Steering sensors, a što omogućuje povećanu udobnost i zaštitu rukovatelja prilikom obavljanja agrotehničkih operacija. Hidraulični sustav ovog "Best Utility" finalista omogućuje protok od 82+32 litara u minuti. Prednji hidraulični podizač može podići 2.200 kg, a zadnji 4.800 kg. Ovaj model ima mogućnost priključka utovarivača nosivosti 1.700 kg na 3.870 mm maksimalne visine.

Da je pravi kandidat u klasi višenamjenskih traktora pokazuje i njegova kompaktnost počevši od međuosovinskog razmaka od 2.354 mm, visine 2.573 do 2.623 mm, radijusa okretanja 5,3 m, te ukupne radne masa 7.000 kg (bez opterećenja 4.000 kg).

Povećana udobnost i zaštita prilikom upravljanja

Za bolji rad kako s prednjim utovarivačem tako i ostalim priključnim uređajima, važan je i podatak poboljšane vidljivosti s mjesta rukovatelja uz pomoć 10 LED radnih svjetala smještenih tako da pokrivaju 360 stupnjeva.

sc
Ima mogućnost priključka utovarivača nosivosti 1.700 kg

Komandna konzola i SmartPilot joystick  smješteni su s desne strane vozača koji tako ima sve komande na jednom mjestu te je time olakšana uporaba pri vožnji i izvođenju agrotehničkih operacija. Proizvođač napominje na ADS+ napredni sustav upravljanja u tri moda (polje, cesta i automatski) koji se prilagođava pri povećanju brzine gibanja traktora, što osigurava vozaču povećanu udobnost i zaštitu prilikom upravljanja. Ovaj sustav smanjuje napor pri upravljanju, ima automatsko poništavanje neželjenih pokreta i vraćanje na siguran put.

Traktor je opremljen ISOBUS-om koji mu omogućuje upotrebu u sustavu precizne poljoprivrede. Prilikom rada mogu se pratiti svi njegovi parametri preko MC Digital Solutions koja se dijeli na McCormick Fleet & Remote Diagnostics kontrolu flote i dijagnostiku na daljinu (telemetrija u realnom vremenu) te McCormick Farm Management upravljanjem prikupljenim podacima na farmi.


Fotoprilog


Tagovi

McCormick X5.120 P3-Drive Izbor za traktor godine TOTY Višenamjenski traktor SmartPilot joystick ISOBUS FPT motor


Autor

Željko Barač

Više [+]

doc.dr.sc, član žirija TotY izbora i predsjednik Katedre za eksploataciju, ergonomiju i održavanje poljoprivredne tehnike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]