Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena pasmina
  • 27.02.2024. 10:30
  • Međimurska, Čakovec

Međimurski konj i dalje je kritično ugrožena pasmina, očuvanju pomaže i županija

Riječ je o jednom od zavičajnih simbola našega kraja te s uzgajivačima dijelimo isti cilj - očuvanje tog nasljeđa, naglasio je međimurski župan, Matija Posavec.

Foto: Međimurska županija
  • 449
  • 37
  • 0

Sporazum vrijedan 12 tisuća eura, kojim Međimurska županija podržava projekt za očuvanje autohtone i kritično ugrožene pasmine, potpisali su župan Matija Posavec i Matija Ladić, predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja Međimurec. 

Kako je istaknuo Posavec, u ovoj su godini značajno podigli iznos namijenjen očuvanju pasmine konja koji je u davnini bio nezamjenjiv pomagač ratarima te hranio čitave obitelji.

"Zahvaljujući entuzijazmu članova Udruge, koji u uzgoj i zaštitu godinama ulažu velike napore, pasmina je očuvana. Riječ je o jednom od zavičajnih simbola našega kraja te s uzgajivačima dijelimo isti cilj - očuvanje tog nasljeđa", naglasio je župan. 

Ovom potporom, istaknuto je, osigurano je financiranje projekta Udruge uzgajivača, a čijom se provedbom zaštita podiže na višu razinu.

"Kako bismo očuvanje ove kritično ugrožene pasmine konja učinili još efikasnijom, tijekom ove godine naša će Udruga provesti projekt nazvan - Uzgoj i zaštita međimurskog konja, pri čemu nam je financijska potpora Županije neprocjenjiva". istaknuo je predsjednik Matija Ladić.

Učlanite se u udrugu i spasite međimurskog konja, najugroženiju hrvatsku pasminu

Sredstva su namijenjena za financiranje veterinarskih usluga, nabavu hrane i opreme za konje, kao i za održavanje prikolice za prijevoz životinja, te za isplatu plaće zaposleniku koji skrbi o međimurskim konjima.

Valja, kažu, očekivati da će provedbom projekta njihov sadašnji broj od samo 37 kobila i 6 pastuha, u skoroj budućnosti kontinuirano rasti.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Međimurski konj Zaštita Ugrožena pasmina Potpora Matija Posavec Matija Ladić Autohtona pasmina


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda