Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • E-FARM
  • 31.08.2023. 09:00

Mehanizacija iz Europe sigurno putem interneta do naših proizvođača

Italija, Njemačka i Velika Britanija samo su neke od zemalja iz kojih su putem platforme E-FARM poljoprivrednici iz Hrvatske naručili svoje strojeve. Otkrili su nam kako funkcionira ovakva kupnja i koliko je sigurna.

Foto: E-FARM
  • 4.534
  • 367
  • 0

Svjedoci smo učestalih prijevara uslijed kupnje poljoprivredne mehanizacije putem interneta, ali danas se javljaju digitalni posrednici koji uspješno odgovaraju na izazove ovakvih transakcija.

Razgovarali smo s nekoliko hrvatskih farmera koji su svoju mehanizaciju odlučili kupiti online, putem platforme E-FARM. Otkrili su nam svoja iskustva, ali i više o samom procesu kupovine na neviđeno.

Naime, sjedište ove platforme je u Hamburgu u Njemačkoj, a objedinjuju više od 1.200 ovlaštenih trgovaca diljem Europe. Oni osiguravaju usluge jezičnog prevođenja, kontrole, plaćanja i prijevoza, vode računa da sve prođe bez problema. Oni povezuju prodavatelje mehanizacije s poljoprivrednicima, a ponuda se broji u tisućama traktora, kombajna i druge poljoprivredne opreme.

Dragan Erić kupio je John Deere kombajn

Stroj koji odgovara njegovom proračunu ondje je našao Dragan Erić iz Podrinja kraj Vinkovaca. Kupio je kombajn marke John Deere. Njegov je stroj uvezen iz Njemačke, a prije toga od E-FARMA je dobio detaljan inspekcijski nalaz i rezultate tehničkog pregleda tvrtke DEKRA s kojom ovaj internetski sustav usko surađuje. 

"Inspekcija ga je pregledala detaljno. Poslali su nam dodatne videozapise i fotografije stroja. Uslikali su i greške, upozorili me da rotacija ne radi, tako da je sve bilo transparentno", kazao je Erić dodavši da je stroj na njegovu adresu došao točno onakav kakav je bio na fotografijama.

Vlasnik je već tri traktora ove marke i kaže da se odmah vidi koliko je radnih sati neki stroj odradio. Stoga vjeruje onome što je pisalo za njegov kombajn kojim je već odradio prvu sezonu. "Ovršili smo ječam i pšenicu, a sada smo kupili i adapter pa iščekujemo žetvu kukuruza i suncokreta", dodao je rekavši da ove kulture na njegovim poljima za sada izgledaju obećavajuće u odnosu na žitarice koje su vršili protekli mjesec.

Ovaj poljoprivrednik obrađuje 70 ha, a za ovakvu vrstu kupovine odlučio se prvi put i kaže nam da nije požalio. "Platili smo 10 posto vrijednosti stroja, a nakon kredita preostali iznos prebacili smo E-FARMU", opisao je postupak. Ova je tvrtka riješila prijevoz i osiguranje. "Izašli su nam u susret što se tiče cijele organizacije", poručio je.

New Holland iz Italije i Massey Ferguson iz Engleske

Za kupnju traktora iz Italije odlučio se Marijan Plavšić iz Apševaca koji obrađuje 50-ak hektara zemlje. Riječ je o New Holland modelu T 7070 koji je proizveden 2012. godine i jačine je 225 KS. Njime ovaj poljoprivrednik priprema tlo za sjetvu kukuruza, ječma, pšenice, soje, ali i šparoga.

Za uzgoj ovog povrća Plavšić se, kaže, odlučio jer nema dovoljno površine pa se okrenuo ovoj dohodovnijoj kulturi. "Ima više fizičkog rada, nedostaje radnika, ali snalazimo se", istaknuo je u razgovoru. Njemu je traktor došao u studenom prošle godine, a s njime je do sada odradio oko 400 radnih sati. Kaže nam da je zadovoljan, da je sve bilo kako je dogovoreno.

"Našao sam ga za sedam dana na platformi i to iz udobnosti vlastitog doma", istaknuo je. Priznaje da je zbog prijevara na internetu ipak bio oprezan te je stoga stupio u kontakt s E-FARMOM i kupnju obavio putem njih.

Massey Ferguson 5711 S iz 2020. godine nekada je obrađivao polja u Velikoj Britaniji, a sada radi na baranjskim njivama. Njime od ožujka svojih 167 hektara obrađuje Stipo Lazić iz Topolja.

"Nisam mogao naći traktor s uskim kotačima i pojačanom pumpom kakav meni treba jer njime radim međurednu obradu i prskanje", pojasnio je ovaj baranjski poljoprivrednik. Naime, uz ratarske kulture poput pšenice, kukuruza, ječma i suncokreta on se bavi i ekološkim uzgojem oraha. "I taj nasad malčiram novim traktorom", istaknuo je rekavši kako je do sada njime odradio 600-tinjak radnih sati.

Kaže, na internetu je pregledavao traktore iz inozemstva. "Bilo je ponuda, ali sve mi je djelovalo sumnjivo. Stoga sam stupio u kontakt s E-FARMOM", dodao je. Kako napominje, sve je bilo riješeno u roku od tjedan dana. "Papirologija, transport... Možeš mirno spavati", poručio je Lazić. 

U PZ Bajmak stigao Fendt 828

I njegov sumještanin Luka Kovačev čija je obitelj od 1998. godine u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Bajmak odlučio se na ovakvu kupnju. Nabavio je traktor njemačkog brenda Fendt 828 Vario Profi Plus i to sa sjevera te zemlje.

Kako doznajemo, u ovoj zadruzi na 400 ha siju žitarice poput ječma i pšenice, ali u njihovom plodoredu se mogu naći i mak i lan. Osim ratarstva, bave se i voćarstvom, a u Baranji imaju voćnjak od 25 ha marelica i 20 ha šljiva.

Naš sugovornik kaže kako im je u cijelom procesu kupnje pomogao prodajni savjetnik iz ove tvrtke. "Inspekcija koju su angažirali je provjerila mjenjač, motor i transmisiju", istaknuo je Kovačev rekavši da je stroj za koji ima samo riječi hvala na njegovoj adresi bio unutar tjedan dana.

Kako funkcionira plaćanje?

Od prodajnog savjetnika Nemanje Arsića koji je zadužen za tržište Balkana zatražili smo više informacija o samom plaćanju. Uplate se, pojašnjava, uvijek odvijaju preko banke i računa tvrtke E-FARM. 

"Kupac dobiva kupoprodajni račun od nas i uputstvo za plaćanje. Isti takav kupoprodajni ugovor mi radimo s partnerom čiji su strojevi postavljeni na našoj web stranici. Dakle, zapravo od njega otkupljujemo stroj za potrebe kupca", napomenuo je naš sugovornik. Objašnjava da kada kupac prebaci sredstva na račun njihove tvrtke istog trena se ona preusmjere njihovom partneru od koga kupuju stroj.

"Samim tim naša tvrtka preuzima sav rizik transakcije jer krajnji kupac; poljoprivrednik, OPG, obrt, PG, tvrtka, uvijek plaća nama i osiguran je u potpunosti da će stroj za koji je uplatio i dobiti. Ne postoji šansa da bude prevaren i uplati na lažni ili račun firme koja ne postoji", ističe Arsić.

Naime, svaki stroj mora biti plaćen u potpunosti prije preuzimanja. Kako dodaje ovaj prodajni savjetnik, u posebnim slučajevima kada se radi o vanjskom financiranju (kredit/lizing) ili nekom EU fondu (HAMAG) na osnovu kojeg kupac iz Hrvatske, Slovenije, Srbije kupuje stroj iz inozemstva moguća je njegova rezervacija s 10-20 posto avansne uplate po ugovoru.

Ponudu strojeva na ovoj platformi možete pronaći na ovom linku.

"Tako osiguravamo da se traktor, kombajn ili bilo koji drugi stroj ne proda u međuvremenu dok se kupcu ne odobre sredstva", napominje dalje dodajući da je to farmerima bitno jer se nekada od apliciranja za financiranje do realizacije čeka i po par mjeseci. 

Istaknuo je i još jednu prednost. Navodi da kupovinom preko njihove platforme svi kupci u sustavu PDV-a dobivaju neto račun, bez obveze da plaćaju porez neke druge EU države koji bi kasnije morali potraživati natrag. "Sve ovo mi radimo u pozadini kako kupac ne bi imao bilo kakvih dodatnih opterećenja i gubitka dragocjenog vremena i truda. Ako gospodarstvo nije u sustavu PDV-a na računu se obračunava njemački PDV od 19 posto", zaključio je Arsić. 

Za više informacija javite mu se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

E-farm Online kupnja Poljoprivredna mehanizacija Dragan Erić Marijan Plavšić Stipo Lazić Luka Kovačev Bajmak Nemanja Arsić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

E-FARM RH

Kleine Reichenstrasse 1, 20457 Hamburg, Njemačka
tel: +381 63 1032440, e-mail: nemanja.arsic@e-farm.com web: https://e-farm.com/en/