Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko i šećer
  • 12.09.2024. 15:30

Ministar Dabro s predstavnicima šećerne industrije i mljekarstva: Krizna pomoć sektorima

Sastanci su bili fokusirani na pomoć proizvođačima šećerne repe pogođenim nepogodama i stabilizaciju sektora mljekarstva kroz strateške reforme i financijsku potporu

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
  • 593
  • 88
  • 0

Smanjenje proizvodnje šećerne repe uslijed elementarnih nepogoda te stabilizacija sektora mljekarstva kroz prilagodbu zakona i financijsku pomoć, ključne su teme o kojima su razgovarali  ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro i predstavnici Hrvatske industrije šećera te Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. 

"Cilj nam je očuvati proizvodnju i preradu šećerne repe u RH. U okvirima naših nadležnosti, kao i zahtjevom za aktiviranjem EU kriznog fonda, učinit ćemo sve što možemo da spriječimo daljnje propadanje industrije šećera", rekao je Dabro. 

Veliki gubici proizvođača šećera 

Kako je objavilo Ministarstvo, zajedno s državnim tajnicima Marinkom Beljom i Tugomirom Majdakom, sastao se s predstavnicima HIŠ-a kako bi adresirali učinke katastrofalne elementarne nepogode koja je pogodila proizvođače šećerne repe u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. 

Prema podacima Hrvatske industrije šećera, privremena proizvodnja kraljice ratarskih kultura u 2023./2024. pala je za 27,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prošla bila najlošija u posljednjih 20 godina.  

"Proizvođači šećera doživjeli su velike gubitke uslijed suše, trenutno svjedočimo jako lošoj situaciji. Pokušat ćemo naći kratkoročna rješenja kako bi spasili našu proizvodnju, a kroz određen vremenski period i konačna rješenja za proizvođače ove kulture", zaključio je ministar Dabro.

Ministarstvo poljoprivrede razvilo je Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine, s isplaćenih 1.299.848 eura za 319 korisnika u 2023. godini.

Također, razmatraju se dodatne mjere poput oslobađanja od obveze referentnog prinosa za 2024. godinu i korištenja preparata Safari u 2025., čiji je zahtjev formalno podnesen Ministarstvu 29. svibnja ove godine.

"Krizna rezerva iz zajedničkog proračuna EU predstavlja idealan okvir za hitnu pomoć proizvođačima šećerne repe pogođenim elementarnom nepogodom. Potrebno je odmah izraditi formalni zahtjev za sredstva i razmotriti dodatne mehanizme pomoći", izjavili su predstavnici Hrvatske industrije šećera.

Program razvoja sektora mljekarstva 

Istog dana, ministar Dabro razgovarao je s predstavnicima Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore o izazovima u govedarskom sektoru, pogođenom različitim krizama, uključujući Covid-19 i rat u Ukrajini. 

Krize su dovele do rasta cijena energenata, pšenice, kukuruza i gnojiva. Dok je cijena mlijeka glavni problem, ministar je naglasio da Ministarstvo ne može izravno utjecati na tržišne cijene, ali se fokusira na izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, što je prioritet.

"S obzirom na poremećaje na tržištu, važno je prepoznati značaj lokalno proizvedene hrane. Iako potrošači često biraju prema cijeni, trendovi pokazuju rastuću važnost lokalnih proizvoda. Ulaganja u proizvodnju mlijeka ključna su za opstanak ruralnih područja i zapošljavanje", naglasio je Dabro.

Predstavljen je, stoji u objavi o sastanku, i Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, vrijedan više od 592 milijuna eura, uključujući 10 milijuna eura za obnovu proizvodnog potencijala i sufinanciranje kupovine rasplodnih grla.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Dabro Odbor za mljekarstvo Hrvatska industrija šećera Marinko Beljo Tugomir Majdak Pomoć države Vukovarsko-srijemska županija Osječko-baranjska županija


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove ovce nisu samo stoka ili dio tradicije, one su dio i ponos naše obiteljske priče. #ruralfoto #životinje