Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s ministrom
  • 31.05.2024. 15:40

Ministar Josip Dabro za Agroklub: Izaći na teren i slušati ljude. To je moja politika, to slijedi

Pretresli smo ključne teme i probleme agrara s novim ministrom poljoprivrede šumarstva i ribarstva Josipom Dabrom. Evo što nam je rekao u, inače, prvom intervjuu koji je dao za medije.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
  • 2.692
  • 295
  • 1

Dva su radna tjedna iza Josipa Dabre na mjestu ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. S novim prvim čovjekom hrvatskog agrara kratko smo pretresli ključne teme, probleme i potencijalna rješenja. 

Problem broj jedan na koji poljoprivrednici upozoravaju je kašnjenje isplate potpora. Gdje je zapelo i kad se novci mogu očekivati na računima?

Zapelo je u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu s obzirom na povećane kontrole. Rok isplate je 30. lipnja, obavio sam sastanak s ravnateljem Antunom Vujićem, dao nalog da se to učini i dobio potvrdu da će do roka biti isplaćeno. 

Nema bijelog štrajka u APPRRR-u, kako kuloari šuškaju?

Ma ne. Problem su pojačani kontrolni mehanizmi, ogromna administracija i to je ono što treba opustiti i gdje imamo prostora za opuštanje. Treba znati i javno reći da je smanjena financijska omotnica i da će iznosi potpora biti manji. Također, s druge strane je činjenica i da ima mnogih koji su se javili na neke intervencije, očekuju isplate, a ne zadovoljavaju formu.

Administrativno rasterećenje 

No, ključan problem i gdje nastaje čep je APPRRR i prevelika administracija. Mijenjat ćemo to, naravno uz poštivanje zakonskih regulativa Zajedničke poljoprivredne politike. Bitno je da prostora za opuštanje, za administrativno rasterećenje ima. 

Znači, slijedi i izmjena Strateškog plana? 

Da, već je krenuo taj proces.

Iza vas je tek 15-ak dana na čelu resora, kakvi su dojmovi, glavni problemi? 

Naravno da s obzirom na veličinu ministarstva i da je tu i šumarstvo, ribarstvo nisam stigao sve skenirati, ali u idućih 15 dana slijede intenzivni razgovori. 

Možemo reći da ćete imati "turneju" po Hrvatskoj? 

Turneja, teren i slušati ljude, od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. To je moja politika, to slijedi. Moramo ljude slušati i biti na usluzi njima. Slušati glas s terena i koliko je god moguće relaksirati birokraciju. 

Koji su onda prvi koraci? 

Kroz 15-ak dana održat ćemo sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i predstavnicima drugih udruga poljoprivrednih proizvođača. Za 13. lipnja je u Osijeku zakazan sastanak sa svinjogojcima Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije s obzirom na situaciju koju smo imali s afričkom svinjskom kugom. 

Afrička svinjska kuga 

Gdje smo uopće danas s ASK, kad će se moći ponovno puniti svinjci? 

Rok je prošao, sada Državni inspektorat treba izaći na teren, provjeriti uvjete i dati potvrdu. Sastanak sa svinjogojcima je i iz razloga što imamo prevelik šum u komunikaciji. S jedne strane djelatnika koji su zaduženi za birokraciju i pravila i s druge ljudi koji žele nastaviti proizvodnju. Narušena je ravnoteža koju se mora uspostaviti, naći prava rješenja.  

Žetva je pred vratima, tražena je i zaštićena cijena pšenice, koliko je to realno? 

Što se tiče Ministarstva, suludo je govoriti da mi možemo dizati, uvjetovati cijene jer time se remeti tržište. Znamo da ono diktira cijenu. Svjesni smo da je rat u Ukrajini donio probleme, da je rat na Bliskom istoku, da je burno, no unazad 15 dana cijena pšenice raste. Vidjet ćemo što će biti, a ono što mi možemo za sve naše proizvođače učiniti i na koji način pomoći je izmijeniti nacionalni strateški okvir i relaksirati administraciju. To je broj 1. Razgovarat ćemo sa svima. 

Problem je i dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta koja ide prilično sporo. 

Natječaji su pod ingerencijom jedinica lokalne samouprave. Tu je i ključ problema. Ministarstvo ima mogućnost preuzimanja na sebe, no i o tome ćemo razgovarati. 

Imenovanja državnih tajnika i ravnatelja 

Domovinski pokret je najavio da želi Ministarstvo poljoprivrede preseliti u Osijek, to je i dalje opcija? 

Da, naš je cilj u svakom slučaju težiti decentralizaciji funkcija na razini države. To je naša politička odluka da bi olakšali rad od juga do istoka. Dobar primjer je Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu (HAPIH) koja je smještena u Osijeku. Velika je prednost i to što imamo brojne naše ispostave na terenu poput nekadašnje savjetodavne službe i drugih. No, u svakom slučaju, ja ću jednom tjedno sjediti u Osijeku i ondje primati predstavnike poljoprivrednika. 

Kada ćemo doznati imena državnih tajnika i ravnatelja agencija i trgovačkih društava s obzirom na to da su trenutni, kako to već i biva, svoje mandate stavili na raspolaganje?

Državne tajnike iza izbora za Europski parlament, a u narednih 60 dana ćemo ići na natječaje i imenovanja ravnatelja, nadzornih odbora i članova uprava. Prvo državni tajnici pa agencije, uprave i društva. 

Da zaključimo, krećete dakle na 'turneju'?

Da, kako kažete, turneja. Sve ćemo obići, sa svima razgovarati. Kako sam i rekao glas s terena nam je bitan, želimo čuti ljude i biti im na usluzi. To je naša politika. 


Tagovi

Josip Dabro Ministar poljoprivrede Prvi intervju Agroklub Novi ministar Domovinski pokret


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner