Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 12.07.2019. 09:35

Ministarstvo poljoprivrede: Izjednačene su cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta

Pravilnikom ćemo po prvi put uskladiti visine zakupnine, što nije napravljeno u zadnjih 25 godina, iako je bilo propisano svim dosadašnjim zakonima o poljoprivrednom zemljištu, kaže ministar Tolušić.

Foto: Pixabay/Berrgadder
  • 2.857
  • 307
  • 1

Izjednačene su cijene zakupa za državno poljoprivredno zemljište, a pravilnik sutra stupa na snagu, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako navode, Pravilnik o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kojim se propisuje način usklađenja zakupnine odnosno naknade, objavljen je u Narodnim novinama 65/2019. (link), a stupa na snagu 13. srpnja 2019. godine.

"Revalorizacija će se provesti za sve ugovore koji su sklopljeni do stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine, ako je ugovorena zakupnina odnosno naknada niža ili viša u odnosu na jediničnu revaloriziranu zakupninu odnosno naknadu.

Jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb dužne su Ministarstvu poljoprivrede dostaviti zahtjev za sklapanje aneksa ugovora u svrhu revalorizacije, u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu Pravilnika. Ministarstvo poljoprivrede dužno je sklopiti anekse ugovora u svrhu revalorizacije u roku od četiri mjeseca od dostave potpune dokumentacije", pojašnjavaju. 

Kako dodaju, svi ugovori po svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države sadržavaju odredbu o provođenju revalorizacije. Kroz povijest revalorizacija nije provođena, a uvedena je kako bi se sačuvala vrijednost zakupnine s obzirom da se ugovori zaključuju na period i do 50 godina. Primjenom novog pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a one za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste.

"Idemo u izjednačavanje cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer nije pošteno da poljoprivrednici s istog područja, u istom selu, plaćaju različite cijene zakupa. Jednako vrijedno zemljište mora imati i jednaku cijenu – i za velike i za male poljoprivrednike. Ovim pravilnikom ćemo po prvi put uskladiti visine zakupnine, što nije napravljeno u zadnjih 25 godina, iako je bilo propisano svim dosadašnjim zakonima o poljoprivrednom zemljištu. Naši poljoprivrednici revalorizaciju traže već godinama, ali očito nije bilo volje ni hrabrosti to provesti", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakup Državno poljoprivredno zemljište Pravilnik Cijene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".