Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rujan 2018
  • 01.10.2018. 18:00

Mjesec u znaku vukopasa, trovanja, napuštenih sela, ali i inspirativnih priča

Zagazili smo u posljednje tromjesječje 2018. godine. Jesen nam jasno daje do znanja da je tu, a što je to što je obilježilo rujan?

Foto: arhiva J. Karapandža
  • 467
  • 29
  • 0

Malo po malo i zagazili smo u posljednje tromjesječje tekuće nam godine. Listopad je još uvijek mjesec kada nema odmora za poljoprivrednike (s tim da za stočare nikad nema odmora!). Vrijeme je za berbu povrća, ali i spremanje povrća za zimu odnosno za spravljanje zimnice. 

Jesen nam je stigla, jasno nam to daju do znanja i jutarnje temperature, a mi ćemo se zajedno prisjetiti što je to što je bilo najčitanije u rujnu. 

U selu sam ostao sam, tu više nema nikoga iz moje generacije – možete li pogledati Slavoniji u oči?

I dok se glasno priča o nužnosti demografske obnove – Slavonija umire u tišini, a u pustim je selima gotovo nemoguće osnovati obitelj. Agoniju kronične samoće proživljava i mladi poljoprivrednik, Jovan Karapandža, koji je u selu ostao bez ijednog vršnjaka. Novcem od prodaje mlijeka kupuje napuštene kuće i spašava imanja od propadanja, a u nadi da će pronaći srodnu dušu nedavno se prijavio i u emisiju "Ljubav je na selu“.

Mladi agronom Josip Mijaković na samo 90 četvornih metara proizvodi čak 120.000 litara humusa - uloženo mu se vratilo za samo 2 godine

Ako imate malo prostora u svom vrtu, ustupite ga kalifornijskim glistama! Osim što će vam sve biljke biti zahvalne, na mikroorganizmima bogatom humusu, koji tlu brzo vraća prirodnu plodnost, proizvodnjom glistala možete i značajno popraviti svoj kućni budžet.

Novosti na 10 najmoćnijih traktora od 200 do 300 konjskih snaga

Traktori su zaduženi za različitu vrstu poslova i baš zato je važno koliko su jaki. Farmers Guardian donosi najnoviju listu od 10 najmoćnijih traktora, čiji je motor jačine 200 KS (147 kW ) do 300 KS (220 kW), odnosno listu onih čije su karakteristike unaprijeđene. Koje su to inovacije na traktorima najpoznatijih svjetskih proizvođača?

Pojava vukopasa u Dalmatinskoj zagori digla na noge lovce i stočare

U samo nekoliko godina izgubio sam ukupno 124 jedinke muflonske divljači. Mnogi su stradali u raljama divljih zvijeri, dok su drugi napustili svoja dojučerašnja staništa tražeći mir negdje drugdje, priča lovozakupnik državnog lovišta Mosor Miro Olujić.

Masovno trovanje: U berbi grožđa 22 osobe se otrovale pečenjem

Berači su doručkovali pečenje koje su radnici iz BiH kupili u pekarni na području Stoca te dovezli u Komarnu. Navodno su se počeli onesvješćivati već u vinogradu, pa su intervenirale hitne službe iz nekoliko mjesta u okolici.


Tagovi

Agroklub Rujan 2018 Najčitanije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...