Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HUMP
  • 21.05.2018. 18:00

Mladi poljoprivrednici širom Europe imaju iste probleme

Mladi su u teškom položaju, jer iako su fleksibilni kao poduzetnici, jako su pogođeni raznim rizicima, kaže predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA) Janes Maes.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 321
  • 27
  • 0

Na trećoj po redu Međunarodnoj konferenciji o mladim poljoprivrednicima u organizaciji Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika (SUMP), u sklopu Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu predstavili su se predsjednici češkog, mađarskog i hrvatskog udruženja i tom prilikom govorili koji su najveći problemi s kojima se suočavaju mladi poljoprivrednici širom Europe.

"Mladi su u teškom položaju, jer iako su fleksibilni kao poduzetnici, jako su pogođeni raznim rizicima. Svi problemi koje vi imate su i problemi s kojima se susreću mladi poljoprivrednici iz Europe i važno je da se naš glas čuje kroz jake organizacije", kaže predsjednik Europskog udruženja mladih poljoprivrednika (CEJA) Janes Maes.

Borić: Težimo istim stvarima kao i organizacije u EU

Koliko je zato važna promocija mladih u poljoprivredi i povezivanje s drugim organizacijama istih i sličnih ciljeva, govorio je predsjednik SUMP-a Milan Borić.

"Želimo promovirati mlade poljoprivrednike i ojačati vezu s drugim udruženjima iz EU, kao i sa samom EU. SUMP je prva organizacija u Srbiji koja se bavi mladim poljoprivredncima i jedina koja teži okupiti mlade poljoprivrednike na način na koji se to provodi u EU, jer težimo istim stvarima", rekao je Borić.

Mladi u Hrvatskoj se okreću novim kulturama

Mladi u poljoprivrednoj proizvodnji suočavaju se s raznim problemima: od često niskih subvencija za poljoprivredu i započinjanje proizvodnje, do nekonkurentnosti na tržištu i nevidljivosti u medijima. Da bi promovirali mlade i njihove proizvode, Hrvatsko udruženja mladih poljoprivrednika (HUMP) prije pet godina prvi put je organiziralo manifestaciju s prehrambenim proizvodima, koji su potekli iz proizvodnje mladog poljoprivrednika.

Marić
Marić: Moramo se usmjeravati novijim kulturama

"Za organiziranje takve manifestacije u Zagrebu imali smo veliku podršku grada i ministarstva. Najviše smo radili na promociji i na razvijanju svijesti samih kupaca. Također, okrenuli smo se i online marketingu i direktnoj komunikaciji s kupcima i slanjem na kućnu adresu, a to su sve neke stvari koje prate svjetske trendove. Moramo se usmjeravati više novijim kulturama.

Na našoj farmi u Hrvatskoj krenuli smo s proizvodnjom ljubičastog krumpira i već imamo dogovoren plasman tog proizvoda za jedan restoran, što znači da smo dobili krajnjeg direktnog kupca", objašnjava predstavnik HUMP-a Vedran Marić. Najveći problemi mladih poljoprivrednika iz Hrvatske je nedostatak financiranja proizvodnje i dostupne zemlje za kupovinu. 


Tagovi

HUMP Mladi poljoprivrednici Poljoprivredni sajam Janes Maes Milan Borić Vedran Marić


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...